Hopp til innhold

NOAH: – Dette er sadistiske handlinger

16 måker ble skutt på og drept med luftpistol ved en skole i Sør-Trøndelag. Nå anmelder dyrevernorganisasjonen NOAH det de kaller dyremishandling.

noah og måkeskyting

Veterinær i NOAH, Siri Martinsen, forteller at særlig måker blir legitime mål gjennom negativ hets fra visse miljøer og i media.

Foto: Helene Kristiansen / Malvikbladet

Etter at flere personer i Vikhammer har skutt på og drept måker med luftpistol, er dyrevernorganisasjonen NOAH i gang med å anmelde saken.

– Vi anmelder årlig en rekke saker hvor nettopp måker er ofre for grove brudd på dyrevelferdsloven og naturmangfoldsloven, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen, til NRK.no.

– Offer for sadistiske handlinger

måker i malvik

Vaktmesterne på Vikhammer barneskole plukket opp 16 døde måker etter skytingen.

Foto: Helene Kristiansen / Malvikbladet

Organisasjonen sender hvert år ut advarsel til mediene om ikke å omtale måkenes naturlige foreldreadferd med ord som "terror", "angrep" og lignende.

– Vi opplever at dyr som får negativ hets rettet mot seg blir offer for sadistiske handlinger,og at mennesker med tydelig mangel på empati finner lette ofre i disse dyrene, sier Martinsen.

Martinsen synes saken om måkeskytingen i Vikhammer er veldig urovekkende.

– Det understreker bare hvor viktig det er å ta vare på og vise hensyn til dyr. Vi har sett flere slike saker og jeg tenker at dette er mennesker som lar sitt sinne gå utover dyr.

NOAH har forsket på sammenheng mellom dyrevold og menneskevold.

– Vår forskning viser at folk som viser hat og utfører vold mot dyr, også kan være farlig ovenfor mennesker. Det er en situasjon som politiet har all grunn til å se svært alvorlig på, sier hun.

Flere saker blir henlagt

NOAH anmelder alle saker de får tips om som omhandler dyremishandling.

– Dessverre blir mange av disse sakene henlagt fordi politiet sier de ikke har kapasitet og fordi gjerningspersonen ikke blir funnet. Det hadde absolutt vært mulig å finne personene, men anmeldelsene blir nedprioritert. Det er kritikkverdig, sier Martinsen.

NOAH har sett at politiet har blitt flinkere til å ta dyremishandlingssaker mer alvorlig, men har fortsatt ønske om et eget dyrepoliti.

– Politiet hadde hatt mulighet til å behandle flere saker hvis det var en egen avdeling og tilsatte ressurser for det, sier veterinæren.

Politiet i Malvik jobber fortsatt med saken, men har god tro på at de skal ta de som står bak skytingen på Vikhammer barneskole.