NRK Meny
Normal

NM i terrengsykkel på festningen

Han håper å kjempe om seieren, Ola Kjøren fra Skaun. Han stiller i terrengsykling i området rundt Kristiansten festning i Trondheim.

Ola Kjøren

Det gjelder å gi full gass i starten for å få en bra plass før terrenget hardner til, sier Ola Kjøren, team Focus-Danica.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Det er ei krevende løype i historiske omgivelser med mange fartspartier, bråbrems og svinger. NM i terrengsykling er ingen spøk.

Full gass

– Her er det om å gjøre å gi full gass, ta spurten i starten, sier Kjøren. For ellers er kan det bli trangt og problematisk når terrenget blir tøffere. Nå pleier det som regel å gå bra i Norge selv om oppimot 50 starter samtidig.

– I verdenscupen hender det at 250 starter samtidig og da har det vært problemer, og mange spisse albuer. Det skal ikke så mye press og trengsel til før sekundene ruller.

Alt må fungere

Kjøren har holdt på med terrengsykling siden han var 12. Han satset på alvor fra han var 17 og det er drøyt seks år siden nå. Han har høstet mange erfaringer og han kjenner terrenget som gjelder for NM-syklinga. I 2008 vant han Norgescuprittet i rundbanesykling på samme sted.

– Det som gjelder er god grunntrening og dagsformen og at alt klaffer, utstyr og det hele, sier Kjøren.

Og han har tro på at det går utmerket. Dessuten er det gøy.

Og blant de ferske resultatene fikk han en tredjeplass i Nordisk mesterskap i terrengsykling 13. juni. Det betyr at han beholder ledelsen i Norgescupen.

OL i London

Ola Kjøren vant

Ola Kjøren vanr festningsrittet i 2008.

Foto: Anders H. Bjørgan / NRK

Han startet med sykkel og langrenn, men etter hvert ble det klinkende klart at terrengsykling var artigst og nå er målet å se hvor god han kan bli.

– Jeg skal satse alt jeg har i to år, så skal jeg vurdere situasjonen. Se hvor jeg står. Er jeg ikke god nok, finnes det jo så mye annet morsomt å holde på med. Men det er jo noe som skjer i London om to år da, sier han og blir blank i øynene.

Trolig er det OL han tenker på, og dit det er en prestisjefull og lang veg. For det første må Norge sikre seg minst en plass. Slikt er ikke bare lett. Deretter blir det heftig kamp om hvem som skal få den eller de plassene.

– Det er et mål som henger langt oppe.

Spennende NM

Først kommer NM i Trøndelag 19. til 27. juni. Noe som trolig blir spennende nok i seg selv. Mye kan skje på en etappe. For Kjøren er trussel nummer en punktering.

Riktignok kjører de ikke med slangeløse dekk, men å trå i veg bare på gummi kan ha noe forsinkende over seg.

Alternativet er å ta med seg hjulet til teknisk område og hente et nytt, for følgebiler er det dårlig med i terrengsykling.