Eggen om Bjørn Hansen:– Fotballånden din svever over Lerkendal

Nils Arne Eggen hyllet sin avdøde trenerkollega Bjørn Hansen i minneordet, på vegne av Rosenborg ballklubb. De to var suksessduoen som sammen skapte et fotballeventyr.

Nils Arne Eggen holder minnetale over Bjørn Hansen

Nils Arne Eggen var oppriktig i sin rørende minnetale til Bjørn Hansen tirsdag.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Bjørn Hansen døde for snart to uker siden, etter flere tøffe runder med kreftsykdom. Det var vennen og kollegaen Nils Arne Eggen som holdt minnetalen på vegne av Rosenborg ballklubb.

– Du skjønner det Bjørn, at tankene, ikke minst væremåten din, sitter i veggene i klubbhuset på Lerkendal. Ikke minst så svever fotballånden din over Lerkendal. Takk skal du ha, med helsing fra alle oss i Rosenborg, og fra en særdeles vemodig venn Nils Arne, sa Eggen i minnetalen.

Drivkraft i norsk fotball

– Han Bjørn skapte så mange gode minner at det blir lett å tenke på og minnes han i framtida, sa Eggen og fortalte at Bjørn Hansen kom forholdsvis seint inn i rollen som fotballtrener.

– Med en gang møtte jeg en fotballfagmann som var selvtenkende, og ikke minst djupt-tenkende når det gjaldt kamper og andre ting, sa Eggen i talen og fortsatte direkte henvendt til avdøde Bjørn Hansen.

– Det var faktisk slik, jeg må si det Bjørn, at du var så djupt-tenkende til å begynne med, at det tok litt tid før du fikk fremgang, sa Eggen, til humring fra de mange fremmøtte i kirka.

Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen

Bjørn Hansen som assistenttrener og Nils Arne Eggen som hovedtrener var suksessduoen som innførte gullalderen i Rosenborg, og som brakte laget ut i Europa.

Foto: Erik Johansen

Lyktes med å formidle

– Du har vært en drivkraft i norsk fotball siden den gang, en fagmann, jeg kalte deg didaktiker, sa Eggen, og forklarte ordet med en som er god i undervisningskunst.

– Det handler om å få fram det du skal lære bort ute på feltet, sa Eggen og forklarte videre hvordan Hansen i så stor grad lyktes med å formidle treningsfilosofi og fotballferdigheter til spillerne.

Bjørn Hansen og Nils Arne Eggen utfylte hverandre. Mens Eggen var svært utadvendt, var Hansen mer ydmyk. Der den ene kunne ha sin svakhet, kunne den andre ha sin styrke.

Flere godføtter

Ifølge Eggen hadde Bjørn Hansen tre grunnleggende trenerferdigheter, relatert til godfot-teorien.

– Det ene var at han var en tålmodig detaljist. Det sitter mange i kirka her nå, som vet det. Han kunne holde på med en detalj i timevis, innleggsfor, standfot, mottak, avlevering, dersom det var nødvendig.

– Han var veldig opptatt av det med forutsetninger for å kunne samhandle ute på banen. Det å kunne se de andre, både medspillere og motspillere.

– For det tredje, han brydde seg, samme hva det var. Han så folk rundt seg dersom noen hadde problemer, sa Nils Arne Eggen.

Bjørn Hansen

I 1984 og – 85 var Bjørn Hansen hovedtrener i Rosenborg og ledet laget frem til seriegull i -85.

Foto: Torill Aamodt / NRK

Fenomenal med de som strevde

Eggen trakk også fram at Hansen drev et omfattende humanitært arbeid utenfor organisert lagidrett.

– Bjørn var engasjert i Frelsesarmeen og med handikaplag. Han var opptatt av dem som hadde problemer. Det er en fenomenalt god egenskap, jeg kaller det ferdighet, sa Eggen.

Han trakk i minnetalen også frem at Bjørn Hansen var en humorist og en replikk-kunstner, ofte i tospann med Rune Bratseth.

Begravelse Bjørn Hansen

Mange fra fotballmiljøet var med da trenerlegende Bjørn Hansen tirsdag ble bisatt i Vår Frue kirke i Trondheim.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK