Søt samvittighet på Nidar

Nidar blir den første sjoladeprodusenten med rettferdig sjokolade.

Lastebil med kakao

Her kommer den første lastebilen med rettferdig kakao til Nidar. Bergene melk blir trolig den første sjokoladen fra fabrikken som blir merket som etisk sjokolade.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Robert Rønning i Nidar

Robert Rønning sier Nidar har jobbet i flere år med å få på plass ordningen med å kjøpe sertifisert kakao fra Elfenbenkysten.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Den trønderske godteriprodusenten Nidar kjøper i dag nesten all kakao som brukes i sjokoladeproduksjonen fra Elfenbenkysten i Afrika. Produksjonen av kakao blir stort sett gjort av fattige bønder på små gårder.

Men nå har Nidar blitt en del av sertifiseringsordninga UTZ som skal sikre at bøndene får jordbruksfaglig opplæring og bedre betaling for varene sine.

– Vi har i mange år vært opptatt av at kakaobøndene skal leve under ansvarlige forhold. Da er denne ordninga en bra måte å sikre at de får verdige arbeidsforhold, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Nidar.

Bombardert med postkort

I følge Rønning er Nidar den første sjokoladeprodusenten i verden som nå satser på få 100 prosent rettferdig sjokolade innen 2015. Og det var etter massivt press fra byens studenter at selskapet begynte å se på mulighetene til å kjøpe mer etisk sjokolade.

– I 2002 ble vi bombardert med postkort fra studenter som ønsket seg mer rettferdig sjokolade. Det satte i gang en prosess hos oss som endte med dette, sier Rønning.

Høyere pris

Kakaobønner

Kakao dyrkes i de tropiske delene av Afrika, Asia og Sør-Amerika.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Men når Nidar nå velger å betale bedre for kakaoen de bruker i sjokoladeproduksjonen, så må forbrukerne betale regninga.

Les også:

– Det er ikke unaturlig at prisen på sjokolade vil gå opp. Men det er butikkene som avgjør. Men det viktigste er at vi får et bredt utvalg av rettferdig sjokolade. Dette tror vi forbrukerne er villige til å betale for.