Hopp til innhold

Ni Kanonpriser på Kosmorama

I et forrykende stjernespekket show på Britannia hotell i Trondheim ble ni Kanonpriser delt ut i går kveld.

Kosmorama - logo

 

Christian Schaanning fra Trondheim fikk prisen for beste lyd.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Kanonprisen er den norske filmbransjens egen pris. Prisene ble delt ut til noen av fjorårets tolv norske spillefilmer.

Sara Johnsen - Beste regissør, Vinterkyss

Christian Schaanning - Beste lyd, Naboer

Odd Reinhard Nicolaysen - Beste foto, Vinterkyss

Kristin Asbjørnsen beste filmmusikk Factotum

Ståle Stein Berg, Sara Johnsen Beste Manus, Vinterkyss

Jan Sælid - Beste birolle Izzat

Zaklina Stojcevska Beste klipp, Vinterkyss

 Helen Wikstvedt beste hovedrolle 37 ½

 Christan Fredrik Martin og Asle Vatn beste produsent Vinterkyss

Flere priser på Kosmorama

Kosmoramaprisen på 100 000 kroner i importstøtte gikk til filmen "Grbavica". Filmen framstiller på en sober måte konsekvenser av krigshendelser i Bosnia tidlig på 1990-tallet.

 Filmen følger en mor som bærer på traumer etter seksuelle overgrep, og hennes datter, som uten å vite det er resultatet av disse overgrepene.

 Norsk Filminstitutts importpris på 100 000 ble delt ut for første gang i år. Prisen gikk til filmen "Go, See and become". som handler om en ung gutts liv i en tjueårsperiode fra han er ni år. Han utvandrer sammen med etiopiske jøder til Israel og adopteres av en liberal fransk-israelsk familie. Filmen belyser tre av vår tids vanskeligste konflikter: Sult, rasisme og religiøse motsetninger.

Tidligere ordfører Marvin Wiseth delte ut prisen til vinneren av pitchekonkurransen til Thomas Nordseth,  manusforfatter av "Vi vil oss et land".

Enig med Hollywood

Ungdomsjuryen består av 25 ungdommer mellom 15 og 21 år som kårer det de mener er beste film. Det ble den afrikanske filmen "Tsotsi" som stakk av med ungdomsprisen. Juryen sa seg dermed enig med Oscar-juryen som tildelte akkurat denne filmen Oscar for beste utenlandske film.

Prisen i kategorien relasjoner på 50 000 kroner gikk til en  filmdistributør som har tatt inn den beste filmen innen kategorien relasjoner i Kosmoramas program. Vinneren ble "Something like happiness", av Bohdan Slama, fra 2005.

Film som gjør verden bedre

Den trønderske filmfestivalen delte i går ut prisen i kategorien empati. Kosmorama ville hedre filmen som prøver å gjøre folk til et bedre menneske eller verden til et bedre sted å leve. Prisen gikk til en norsk filmdistributør som har tatt inn vinnerfilmen. Filmen som etter juryens mening oppfylte dette kravet, var "Mother of Mine".

Kategorien schizoid omhandlet spørsmål knyttet til virkelighet kontra fiksjon. Kosmorama delte  ut prisen til en norsk filmdistributør av den beste schizoid-filmen. Og vinneren ble "Cavite"

Juryen ga prisen til to debutanter som laget festivalens billigste film, laget ved hjelp av to kameraer, en mobiltelefon og en svett rød skjorte. Schizoidjuryen valgte å gi prisen til de amerikansk-filippinske regissørene Neill de la llama og Ian Gamazon.

Årets debutantpris gikk til Pernille Fischer Christensen for filmen "En soap".