Hopp til innhold

Ni barn smittet av E. coli

Ni barn er smittet av E. coli-bakterie i Evjen barnehage i Orkdal. En avdeling i barnehagen er nå stengt.

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom

Undersøkelser viser at ni barn i Orkdal er smittet av E. coli.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kommunelege Gunnar Ianke.

Gunnar Ianke er kommuneoverlege i Orkdal.

Foto: Rune Kjær Valberg

Det var i forrige uke at de to første barna fikk påvist bakterien. Etter dette ble alle foreldre bedt om å ta avføringsprøver av både voksne og barn. Det viste seg at sju nye barn også var smittet av E. coli, skriver avisa Sør-Trøndelag .

Stengte avdeling

Dermed ga kommunelegen i Orkdal beskjed om at barnehagen måtte stenge den ene avdelingen fra i dag.

– Vi vil påpeke at kommunelegens anbefalinger er gitt som følge av folkehelseinstituttets anbefalinger. Barnehagen samarbeid med kommunehelsesøster for å håndtere situasjonen på best mulig måte, sier enhetsleder Kristin Broholm ved Evjen barnehage til lokalavisa.

Kommuneoverlege Gunnar Ianke sier til NRK at alle de ni barna nå er friske eller på bedringens vei.

To på sykehus

– To av dem var innlagt en kort periode ved St. Olavs Hospital, men er friske nå. Av de sju siste, er det ingen som er blitt så syke at de er blitt innlagt. Likevel velger vi å stenge en avdeling ved barnehagen, og den blir ikke åpnet på ei stund ennå, forteller Ianke.

– Akkurat nå ser situasjonen veldig bra ut, men vi følger nøye med. De syke barna får ikke komme tilbake i barnehagen før etter fem negative tester. Så det kan ta uker før dette er over, sier kommuneoverlege Gunnar Ianke i Orkdal til NRK.