Hopp til innhold

Ni av ti innvandrere i arbeid

Kjempesuksess for sysselsetting og integrering av innvandrere i industrikommunen Verdal.

Illustrasjonsfoto
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Prosjektet har vart i tre år siden 2006, og kun tre av 42 innvandrerne som har vært med i prosjektet er arbeidsløse i dag.

I 2005 blomstret industrien i Verdal og hadde stort behov for arbeidskraft, men mange innvandrere i bygda slet likevel med å komme inn på arbeidsmarkedet.

Dette er bakgrunnen for at ”Verdalsprosjektet – krafttak for inkludering” starta i 2006.

Mange har deltatt

Verdal kommune og industribedrifta Aker Verdal samarbeida om oppstarten, med pengestøtte fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, NHO og Norsk Industri.

16 lokale virksomheter har etter hvert vært med på arbeidsgiversida. Prosjektet har så langt kosta fem millioner kroner.

Suksessformelen i Verdal har vært å bringe innvandrere og bedrifter tidlig sammen, og at bedrifter og skoleverk deretter i fellesskap har jobba for å kvalifisere innvandrerne som søker arbeid.

Eksempel til etterfølgelse

Seniorforsker Tove Håpnes hos Sintef Teknologi og samfunn har forska på effektene av prosjektet siden det starta, og hennes konklusjon er klar.

- Prosjektet har revet ned tidligere vanntette skott mellom arbeidslivet og det offentlige kvalifiseringssystemet for innvandrere. Selv kommuner som har kommet langt med integrering kan lære av prosjektet i Verdal, sier Håpnes.

Hun mener det vil lønne seg for det offentlige hjelpeapparatet å endre sin praksis, etter modell av hva man har fått til i Verdal.