Hopp til innhold

Newton lærer barn om sex og forelskelse

NRK-programmet Newton viser barn hvordan man har sex. Programskaperne er forberedt på at episoden kan skape delte meninger.

NRK-programmet Newton lærer barn om sex og forelskelse.

VIDEO: Se Newton-programmet som har temaet forelskelse og sex. Programleder er Line Jansrud.

I en egen serie om puberteten har kunnskapsprogrammet Newton forsøkt å lære barn og ungdom om hvordan kroppen deres forandrer seg gjennom puberteten. I løpet av våren har de vært innom blant annet peniser, pupper, kviser og stemmeskifte.

I den siste episoden er tema forelskelse og sex.

– Vi hadde «svikta» serien vår om pubertet dersom vi ikke hadde berørt temaer som sex og onani, forteller programleder Line Jansrud.

Naturlig med kropp

Kroppshår

Programleder Line Jansrud og Newton har serien om puberteten fortalt barn hva som skjer med kroppen deres etter hvert som de blir voksen.

Foto: NRK
Erling Normann

Prosjektleder Erling Normann sier hensikten med serien er å vise kropp på en så naturlig måte som mulig.

Foto: Ingrid Wold / NRK

Ved hjelp av plastmodeller viser Jansrud at under sex så føres en stiv penis inn i kvinnens vagina. Jansrud, som er utdanna lege, forklarer samtidig at når mannen har fått utløsning inne i kvinnen så kan det bli barn.

– For at en forklaring av hva sex er skal være forståelig overfor barn, mener jeg sex også må forklares med visuelle virkemidler.

Prosjektleder i Newton, Erling Normann, forteller at redaksjonen diskuterte å bruke både plansjer og animasjon før de til slutt bestemte seg for å bruke plastmodeller.

– Vi har prøvd å vise den naturlige kroppen og kroppsdelene så langt det har latt seg gjøre. Dette var selvsagt utelukket da vi kom til programmet om sex, sier Normann.

Forberedt på reaksjoner

Både Normann og Jansrud er forberedt på at det komme reaksjoner fra enkelte på episoden.

– Kropp og sex er tema folk generelt har mange meninger om. Jeg tenker at det vil komme noen reaksjoner og tanker om ting vi kunne gjort annerledes, men jeg håper også at folk flest tenker at dette er viktig folkeopplysning om puberteten, sier Jansrud.

I forberedelsene til serien oppdaga de at barn helt ned i sjuårsalderen brukte verb som «å sexe». Derfor synes de det er viktig at barna lærer om temaet på en ordentlig måte.

– Det er viktig at barn har muligheten til å lære om puberteten før de kommer til den. Det samme gjelder sex. Barn bør få informasjon om hva sex er i god tid før de prøver det selv, sier Jansrud.

Hva synes du om episoden?