Pasientombudet reagerer etter at en eldre kvinne ble nektet drosje hjem da hun ble skrevet ut fra Sykehuset Namsos fredag. 77-åringen er avhengig av rullator og greide ikke gå til og fra bussholdeplassen. Likevel fikk Elsa Jakobsen nei til drosje.
Dårlig rygg og hofte
Elsa Jakobsen fra Grong.
Foto: Espen Sandmo, NRKJakobsen hadde ingen nære pårørende som hun kunne ringe om hjelp. I tillegg hadde hun satt igjen rullatoren hjemme.
- Både ryggen og hofta mi trenger operasjon. I tillegg har jeg trøbbel med knærne og er benskjør. Jeg bruker rullator og er ikke til gå utenfor leilighten min, sier Elsa Jakobsen.
Det holdt ikke for legen som skrev henne ut. Hun fikk ikke rekvisisjon til drosje.
- Jeg ble litt forbauset da det ikke har vært slik tidligere. Når jeg reiser fra Grong får jeg vanligvis rekvisisjon for hele turen, sier Jakobsen.
Reagerer
Pasientombudet i Nord-Trøndelag, Kjell Vang, synes ikke dette høres riktig ut.
Pasientombud Kjell Vang.
- Dette høres urimelig ut. Vi har hatt flere situasjoner den siste tida hvor folk har beklaget seg, ikke minst i media, i forhold til sykehustransport, sier Vang.
Han mener det som skjedde kunne blitt undersøkt nøyere.
- Dette er åpenbart et forhold som kunne vært sendt til helsetilsynet for å få vurdert forsvarligheten av det og om rettighetene er innfridd, sier Vang
Medisinsk vurdering
På sykehuset forklarer Øyvind Stenvik, helsefaglig rådgiver, hva som skjedde.
- Det er gjort en medisinskfaglig vurdering i dette tilfellet og konklusjonen ble at det ikke var behov for drosje i dette tilfellet. Men om man ser på et generelt grunnlag så er det innlysende at en person som ikke kan gå, og som ellers har sterk funksjonshemning, ikke mange tilfeller vil ha behov for ekstraordinær skyss, sier Stenvik.
Pasientombudet får inn få klager om lignende saker, men vet at det skjer. Han vil gjerne ha flere tilbakemeldinger om helsetransport. Elsa Jakobsen sier det ikke er så enkelt å protestere mot det legen sier.
- Jeg orket ikke å argumentere fordi jeg ikke hadde sovet særlig mye natten før, sier Jakobsen.
Benekter sparing
I fjor brukte Helse Nord-Trøndelag hver tiende krone til pasienttransport og pengene tas fra samme budsjett som behandlingen. Det kan være en utfordring, sier pasientombudet.
- Legene skal ivareta pasientene sitt behov og ikke helseforetaket sin lommebok, sier Vang.
- Jeg tar avstand fra at det foregår en form for sparing som går på pasientenes bekostning.
Elsa hadde flaks og fikk tak i en bekjent som kunne hente henne med bil. Hun synes ikke det er riktig at folk uten nære pårørende skal stå uten transport.
- Man kan jo ikke bare ringe til hvem som helst heller. Eller man vil jo helst ikke det i allefall, sier Jakobsen.