Nektes norsk advokat

Trondheimsmannen Arvid Birkeland får ikke oppnevnt norsk advokat til rettssaken mot ham i Brasil.

Arvid Birkeland
Foto: TERJE SVAAN / Adresseavisen

Det har Oslo tingrett bestemt. Birkeland venter på å bli tiltalt eller frifunnet for hvitvasking av penger. Trondheimsmannen ønsker å få oppnevnt sin norske advokat Sigurd Klomsæt, og anker avgjørelsen.

Advokat Klomsæt mener Økokrim må bruke kurér for å få rapporten som renvasker Birkeland inn for brasiliansk rett.

- Ingen norsk straffesak

- Det har vist seg at Økokrim ikke er i stand til å oversende dokumenter i løpet av en ett til to-årsperiode, som viser at Arvid Birkeland renvaskes, sier advokat Sigurd Klomsæt.

I avslaget viser Oslo tingrett til at det ikke verserer noen straffesak mot Arvid Birkeland i Norge. Dessuten har han en forsvarer i Brasil. Birkeland risikerer fortsatt tiltale for hvitvasking av penger etter politiaksjonen Operasjon Paradis for to år siden.

Mangler evne eller vilje

Advokat Sigurd Klomsæt

Sigurd Klomsæt

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Dette er en norsk sak som har blitt overført til Brasil med de mest alvorlige konsekvenser for nordmenn i Brasil, og det er helt grunnløse anklager. Det erkjenner man jo her hjemme, men man mangler tydeligvis enten evne eller vilje til å ordne opp i det man har skapt, sier Klomsæt.

Rapport nummer to fra Økokrim har fortsatt ikke kommet fram til domstolen, til tross for forsikringer fra norske myndigheter. Klomsæt mener rapporten nå må sendes til Brasil med norsk kurér.

- De har vist evne til å gjøre det tidligere når det har vært belastende innhold i dokumentene, men når det nå er renvaskende dokumenter, så har de visst problemer med det. Hvis de kan og vil, så er dette en enkelt sak som kan gjøres i løpet av ett døgn og det har jeg gjort krav på skal skje, sier Klomsæt.