Nekter skyld etter bussulykken

Mannen som er tiltalt etter bussulykken i Verdal i 2007, nektet straffskyld da rettsaken startet i dag.

Statsadvokat Hans A. Vikheim og advokat Harald Stabell
Foto: NRK

- Nei, svarte den 52 år gamle mannen da dommeren spurte om han erkjente straffskyld etter tiltalen i Stjør- og Verdal tingrett tirsdag.

Mannen er tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annens død med motorvogn. Han er også tiltalt for å ha forårsaket personskader ved uaktsomhet.

- Et tragisk uhell

Mannen forklarte at det var isete asfalt og snøføre på Rv 72 i Verdal da han kjørte ulykkesbussen om morgenen 24. november 2007.

- Jeg følte ikke at veien var glatt å kjøre på, fortalte han, og viste til at han både stoppet og tok løs i bakker for å ta på passasjerer, uten problemer.

Ulykkesbussen hadde piggdekk foran og piggfrie vinterdekk bak.

- Han ser på ulykken som et tragisk, hendelig uhell, sa mannens forsvarer, advokat Harald Stabell, med henblikk på at sjåføren nektet straffskyld.

- Kjørte for fort

I en sving ved Inndalen fikk bussen skrens med den følge at den veltet og tre personer omkom. Et tjuetalls personer ble skadet, fire av dem alvorlig.

Før de to svingene ved ulykkesstedet er det en rettstrekning, og sjåføren forklarte at han holdt maksimalt 80 kilometer i timen på denne strekningen, før han reduserte farten før første sving ved å gire ned.

- Føret så likt ut som på rettstrekningen, men i etterkant mener jeg at det var glattere i svingene enn på strekningen før, fortalte han.

Aktor, statsadvokat Hans A. Vikheim mener at mannen holdt for høy fart etter forholdene.

- Da bussen begynte å skli var det lite han kunne gjøre, sa Vikheim.

Da kjøretøyet veltet traff det en steinblokk som lå i terrenget, det var trolig en direkte årsak til at så mange ble drept og skadet, sa statsadvokaten.

Skulle til Sverige

45 personer var om bord i bussen som kjørte av veien. Bussen tilhørte selskapet TrønderBilene og var på vei til Østersund i Sverige. Passasjerene var stort sett pensjonister og ansatte i selskapet.

- Saken har vært en stor belastning for tiltalte, det har påtalemyndigheten forståelse for, sa aktor Hans A. Vikheim.

Bussulykke i Verdal
Foto: Frank Almås / NRK