NRK Meny
Normal

– Norske myndigheter saboterer Birkeland-saken

Justisdepartementet nekter å sende et viktig dokument i Birkelandsaken til Brasil. Dokumentet kan hjelpe Arvid Birkeland med å bli renvasket i Brasil.

Arvid Birkeland
Foto: TERJE SVAAN / Adresseavisen

Det aktuelle dokumentet er utskrift av et intervju i NRK Trøndelag hvor Økokrim bekrefter at trondheimsmannen Arvid Birkeland ikke har hvitvasket penger, slik han er tiltalt for i Brasil.

Passive myndigheter

– Vi har jo gjort mange forsøk på å få norske myndigheter til å aktivisere seg, sier Sigurd Klomsæt, norsk advokat for Arvid Birkeland.

Dokumentet er oversatt til engelsk og portugisisk. Det er verifisert av notaricus publicus i Trondheim og av NRK-reporter Kari Sørbø som gjorde intervjuet med førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim i juni i fjor.

Der sa han blant annet dette:

– I de forklaringene som er gitt så står det på en måte svart og hvitt at vi ikke har noen mistanke mot Birkeland og de andre nordmennene, og at vi mener at de har hatt midler til å investere.

Nok til å renvaske Birkeland

Birkelands brasilianske advokat Guilherme Doval mener intervjuet kan renvaske klienten:

– Hvis dere klarer å sende over denne klare uttalelsen, så vil vi kunne oppheve all rettsforfølgelse av Birkeland.

Birkeland sitter i husarrest i Brasil på fjerde året, etter at han ble arrestert og tiltalt for å ha hvitvasket penger. Anklagene var basert på en foreløpig rapport fra norske Økokrim, som viste seg å være mangelfull.

Søndag sender advokat Klomsæt en av sine ansatte som kurer til Brasil, med lyd og utskrift av intervjuet med Økokrim. Han skal overlevere det til dommeren i saken.

– Saboterer saken

Utenriksdepartementet mener de ikke kan blande seg inn i et annet lands rettsprosess. På spørsmål om det gjelder også når det faktisk er opplysninger fra NORSK økokrim som har ført til tiltalen mot Birkeland i Brasil, svarer kommunikasjonsrådgiver Frode Andersen.

– Det aller beste hadde vært om norske myndigheter hadde lagt ved et følgebrev om at dette var de originale dokumenter, men når de nekter å gjøre det, når de saboterer, så må vi gjøre dette selv, sier Klomsæt.

– For å gjøre en lang historie kort, så handler dette mye om hvilken rolle en annen stat kan ha i et lands rettsprosess.

– Vi kan ikke gripe inn

Akkurat som en ambassade i Norge ikke kan henvende seg til en norsk domstol i en norsk straffesak, så må norske myndigheter, når vi henvender oss til Brasil i en sak som pågår i en brasiliansk domstol, overholde visse formkrav for hva vi kan gjøre i en sak som faktisk går for domstolen, forklarer Frode Andersen.

Utenriksdepartementet mener altså at de ikke kan blande seg inn i et annet lands rettsprosess.

På spørsmål om det også gjelder når det er faktisk er opplysninger fra NORSK Økokrim som har ført til tiltalen mot Birkeland i Brasil, svarer kommunikasjonsrådgiver Frode Andersen:

– Akkurat det ønsker jeg ikke å kommentere.

Hele denne Brasil-affæren begynte dato trøndere 8. mai 2007 ble arrestert i Brasil og siktet for hvitvasking og skatteunndragelser. Brasiliansk politi var raskt ute med å koble de to trønderne til B-gjengen. Denne koblingen er senere avvist.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25