NRK Meny
Normal

Nekter å gi opp kampen om folkeavstemning

Folkeaksjonen i Nord-Trøndelag appellerer til politikerne om å stoppe det de kaller råkjøret for å slå sammen Nord- og Sør-Trøndelag til ett fylke.

Her sier fylkestinget i Nord-Trøndelag nei til folkeavstemning

Fylkestinget i Nord-Trøndelag avviste tidligere i vinter kravet om folkeavstemning.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Venke Heimdal

Venke Heimdal krever en folkeavstemning om trønderfylkene skal slå seg sammen. Hun har ikke gitt opp kampen.

Foto: Johannes Børstad/NRK

Folkeaksjonen mener prosessen minner om skinndemokrati. Nå jobber de for å få politikerne til å snu, og likevel gå med på kravet om folkeavstemning.

27. april

– Vedtaket skal ikke fattes før den 27. april, og ikke noe er bestemt før da, sier leder Venke Heimdal i folkeaksjonen for folkeavstemning i Nord-Trøndelag.

Fylkestinget i Nord-Trøndelag avviste for knapt to uker siden kravet om folkeavstemning med 20 mot 15 stemmer. Den 27. april skal etter planen fylkestinget ta endelig stilling til en sammenslåing av trønderfylkene.

– Vi har nå samlet inn over 10.000 underskrifter, og det har kommet over 400 høringssvar fra privatpersoner. 13 av 23 kommuner krever folkeavstemning. Derfor er jeg veldig skuffet, og det virker som om løpet var kjørt før debatten startet, mener Heimdal.

Støtter kravet

Fylkesrådslederen i Nord-Trøndelag, Arbeiderpartiets Anne Marit Mevassvik, mener derimot at prosessen har vært god. Hun står fast på at en høringsrunde og ei meningsmåling holder. Men mange av partifellene hennes er ikke enige, og støtter kravet fra folkeaksjonen.

– Vi i Verdal Ap kan ikke stille oss bak prosessen som har foregått. Vi har ønsket å spørre folket om råd. Det er ikke sikkert det er så dumt å slå sammen fylkene, men vi må spørre folket først, sier leder Trine Reitan i Verdal Arbeiderparti.

Venke Heimdal skjønner ikke hvorfor fylkespolitikerne har sånn hastverk.

– Vi får ikke noen nye oppgaver, og må avvente stortingsbehandlingen i juni. Samtidig er søknaden om sammenslåing ikke god nok. Det er svaret som har kommet fra kommunalminister Jan Tore Sanner. Det gir oss bedre tid, og jeg skjønner ikke hva som haster, sier Venke Heimdal.

Holder farten oppe

Anne Marit Mevassvik, fylkesrådsleder Nord-Trøndelag

Anne Marit Mevassvik er fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Men fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik ønsker ingen folkeavstemning, og mener det er viktig å holde farten oppe i denne saken.

– Vi skal gå i front, og vi skal ha hånden på rattet og være i forkant. Arbeidet med å få nye oppgaver til større regioner vil fortsette. Fylkeskommunene slik de er i dag, har ingen framtid. Derfor er det viktig å være offensiv fordi vi ønsker et regionalt nivå også framtiden, mener Mevassvik.