Hopp til innhold

Nei, dette er ikke en laksefilet

Da Per Ingar Johansen fra Frøya skulle filetere torsken fikk han seg et sjokk.

Rød torsk

UVANLIG FANGST: Jeg har aldri sett noe liknende i hele mitt liv, sier hobbyfisker Per Ingar Johansen

Foto: Privat

Per Ingar Johansen (55) er en ivrig hobbyfisker og har rusene stående i sjøen hele vinteren.

Fangsten er som regel god, men på tirsdag, da han skulle filetere de to torskene som var dagens fangst, så han at den ene var noe helt utenom det vanlige. Torskefileten var nemlig rød.

– Det var helt spesielt og jeg ble veldig overrasket. Det var utrolig stor forskjell på kjøttet på de forskjellige fiskene, forteller Per Ingar Johansen.

Det var nettavisen Hitra-Frøya som først skrev om den uvanlige fangsten.

Sjeldent

Rød torsk

STOR FORSKJELL: Per Ingar fikk to torsk i rusen. Slik så de ut.

Foto: Per Ingar Johansen / Privat

Femtifemåringen ble fascinert av fangsten og søkte på nett og ringte rundt til bekjente om den røde torsken.

– Jeg har aldri sett noe sånt i hele mitt liv, men fant etter hvert ut at det var tatt en liknende torsk i Hordaland for en del år siden, sier Johansen.

For i 2004 ble det også funnet en rød torsk i sjøen utenfor norskekysten. Da utlovde Havforskningsinstituttet i Bergen en dusør på 5000 kroner for et levende eksemplar av den røde torsken. Selv om dusøren ikke er gjeldende i dag, synes instituttet at fangsten er spennende.

– Dette er uhyre interessant. Vi tror at torsken får fargen fra astaxanthin, som er det samme fargestoffet som farger laksen og ørreten rød, sier Terje van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

LES: Fikk gul torsk på kroken

Kan være en genfeil

Han har heller ikke hørt om flere tilfeller av rød torsk, men ifølge tidsskriftet Nature rapporterte Kjell Baalsrud allerede i 1956 om et eksemplar av torsk med rødt fiskekjøtt. Van der Meeren ønsker uansett å finne ut mer om den røde torsken

– Det hadde vært interessant å ta en vevsprøve av torsken for å finne ut om det er en endring i genene. Hvis det er genetisk, kan det være interessant å finne ut hvilket gen det er. Plutselig har man utgangspunktet for en oppdrettstorsk, som er rød som laksen, sier forskeren.

Terje van der Meeren

Forsker Terje van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Foto: Privat

Rød juletorsk?

Han tror at forbrukerne og oppdretterne kunne hatt interesse for en rød torsk.

– Det kan tenkes at det finnes et marked der ute som synes en torsk med laksefarge er et interessant. Den ville da ikke konkurrere med villtorsken, sier van der Meeren.

Van der Meeren forteller at han allerede har vært i kontakt med en kollega på Frøya som skal sikre seg en bit av den røde torsken til forskning. Filetene har fisker Per Ingar Johansen planlagt å nyte til middag onsdag ettermiddag.

– Vi tenkte i utgangspunktet å lage fiskekaker av det. Nå blir det heller torskefilet. Det skal bli spennende å smake på den, sier Johansen.

Siste fra Trøndelag