NRK Meny
Normal

Nei til refleksvestpåbud

Mandag morgen kolliderte en moped med en bil ved Lerkendal. Nå etterlyser flere et påbud om refleksvest for myke trafikkanter.

Moped i snøvær
Foto: Morten Andersen / NRK

Ifølge distriktsleder i Trygg Trafikk i Sør-Trøndelag, Bård Morten Johansen, er det mange grupper som blir oppfordret til å ta i bruk slikt utstyr, men han vil ikke uten videre oppfordre til et lovlagt krav om at mopedister skal bruke refleksvest.

En mannlig mopedfører ble kjørt til St. Olavs Hospital mandag morgen etter at han kolliderte med en personbil. I etterkant av ulykken har NRK Trøndelag blitt kontaktet av flere som mener det må komme et påbud om bruk av refleksvest for mopedister.

Inflasjon

Bård Morten Johansen

Bård Morten Johansen i Trygg trafikk.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– I verste fall går det inflasjon i bruken av refleksvester. Det er så mange grupper som bruker refleksvester; joggere, veiarbeidere, barnehager, politi og myke trafikkanter generelt. Det kan medføre at bilistene blir mindre årvåkne. Forskning viser at økt bruk av refleksvester ikke gir særlig effekt hos bilførerne, sier Johansen til NRK Trøndelag.

Johansen er likevel kritisk til forskningsresultatet og etterlyser mer undersøkelser på temaet. Han skjønner at mange vil reagere på at Trygg Trafikk ikke går ut og støtter et påbud om refleksvest hos myke trafikkanter.

Mindre oppmerksom

refleksvest

–Det er en del feller ved slike tiltak. Her må vi har en større utredning. Vi opplever at myke trafikkanter blir mindre oppmerksomme fordi de føler seg så synlige med refleksvest, sier Johansen.

Trygg Trafikk oppfordrer mopedister til å kle seg godt synlig. Gjerne med en svært synlig hjelm.

Mopedister kan ikke regne med at de blir sett. De kan dessverre ikke regne med at bilistene overholder vikeplikten sin, sier Johansen.

– Vær forutsigbar

Politiet tror ikke bruken av refleksvest er avgjørende for at myke trafikkanter skal få en tryggere hverdag. Fagansvarlig for trafikkavdelingen ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Knut Sivertsen, mener mopedistene må ta ansvar for å være synlige og forutsigbare når de er ute og kjører.

– Mange mopedister tar med seg sykkelkulturen ut i trafikken. Jeg har selv erfaring på tohjuling. Det er utrolig kort avstand mellom suksess og fiasko når man gjør ulike manøvre. Mopedistene må kjøre som om ingen andre tar hensyn, sier Knut Sivertsen.

Han påpeker at det som ofte berger mopedistene, er at farten som regel er lav når uhellet er ute. Mopedene har en fartssperre på 45 kilometer i timen.

– Mange av dem som kjører moped er 16-åringer uten rutine i trafikken. Da blir det mye vingling. Det er veldig viktig at trafikkopplæringen er god, sier Knut Sivertsen til NRK Trøndelag.