NRK Meny
Normal

Nedleggingstruet korps får kulturpris

Det nedleggingstruede Luftforsvarets musikkorps får Trondheim kommunes kulturpris for 2015.

Luftforsvarets musikkorps

FÅR PRIS: Ved siden av Trondheim Symfoniorkester, er Luftforsvarets musikkorps det eneste fulltids profesjonelle musikkensemblet i Trondheim.

Foto: Forsvaret

Oberstløytnant Marius Johansen

Oberstløytnant Marius Johansen med statuetten.

Foto: Morten Andersen / NRK

Luftforsvarets musikkorps ble grunnlagt i 1818 og består av 28 profesjonelle musikere.

Onsdag ble det klart at de får Trondheim kommunes kulturpris for 2015 innenfor det profesjonelle kulturområdet.

– Det er stor stas å motta denne anerkjennelsen fra Trondheim kommune for den jobben vi gjør. Det setter vi stor pris på, sier oberstløytnant og sjef for korpset, Marius Johansen, etter å ha mottatt prisen.

Truet av nedleggelse

I sitt råd foreslo forsvarssjef, Haakon Bruun-Hanssen, å legge ned fire av fem militære musikkorps, og sentralisere dem til Oslo.

– Det er et synlig tegn på hva kommunen mener om vår eksistens og at de ønsker at vi skal forbli i byen i enda et par hundre år, smiler Johansen.

Avgjørelsen om nedleggelse skjer senere i år. Regjeringa kommer med sin innstilling før påske og Stortinget skal gjøre vedtak på sensommeren.

– Jeg er optimist og har stor tro på at Forsvarets musikk bør være der folket er. Jeg tror fortsatt det blir et militært korps i Trondheim, sier oberstløytnanten.

Ordfører: – Viktig ressurs

Prisen er på 25 000 kroner og statuetten Go'dagen, utformet av billedhuggeren Tone Thiis Schjetne. Utmerkelsen er delt ut årlig helt siden 1977 og ble også i år utdelt av ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik.

– Vi er vant til utredninger om nedleggelser, men dette skal vi vinne. De er en kjent og kjær del av bybildet og viktig for Forsvarets ansikt utad, sa ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap) under prisutdelingen i dag.

Ved siden av Trondheim Symfoniorkester, er Luftforsvarets musikkorps det eneste fulltids profesjonelle musikkensemblet i Trondheim.

– Man kan jo lure på hvorfor de ikke har fått den tidligere, for dette er et ensemble som har lang historie. Det er en stor ressurs for Sør-Trøndelags musikk- og kulturliv, sier Ottervik.

Vinnerne av Trondheim kommunes kulturpris sammen med ordfører Rita Ottervik (Ap)

Oberstløytnant Marius Johansen og ordfører Rita Ottervik (Ap) sammen med Pilegrimsfellesskapet St. Olav representert av Gunnar Prytz Leland, Vigdis Vormdal og Anne-Lise Galtung Risan. Pilegrimsfellesskapet fikk frivillighetsprisen.

Foto: Morten Andersen / NRK