NCC kan miste godkjenning

Entreprenøren NCC, som er blant de største som nå bygger fase to på St. Olavs Hospital i Trondheim risikerer å miste den statlige godkjenninga.

Entreprenøren har problemer etter et bygg på Hamar raste sammen på Hamar i februar.

Flere betongelementer knuste alt under seg da de raste fire etasjer ned, 15 arbeidere hadde pause.

- En kan vel egentlig si at en har fått livet i gave, det var bare et par minutter om å gjøre, sier Jan Helge Steinset som er bas for stålkonstruksjon. 

 

Biohuset etter at betongmassene raste ned i kjelleren på nybygget
Foto: Jan Egil Løvbakk / NRK

Arbeidstilsynet fant feil både ved planlegging av bygget, arbeidet som ble gjort og kontrollen underveis. Nå kan entreprenøren NCC Construction miste den statlige godkjenningen.

- Dette er en type hendelser som ikke skal skje og når de likevel skjer betyr det at foretaket ikke har kontroll. sier Malvin Bjorøy, avdelingsdirektør, Statens byggtekniske etat til NRK

Flere klager

I Oslo klager kommunen på dårlig brannsikring og slurv i forbindelse med arbeidet ved nye Bislet stadion. Det nye bo- og servicesenteret i Ringsaker er akkurat tatt i bruk, men kommunen har trukket ferdigattesten tilbake.

- De kan ikke lenger dokumentere at de har et system og styring av sine prosjekter, sier Malvin Bjorøy.

Lørdag ble en parkert BMW knust da to betongblokker raste ned fra bygget som skal bli Øya Helsehus i Trondheim.

Alvorlig

Ledelsen i NCC tar kritikken svært alvorlig.

- Når det gjelder biohus Hamar er det en jobb som ikke er utført godt nok. NCC får kritikk for manglende kontrollsystemer, og det legger vi oss helt flate for, sier Sven Christian Ulvatne, administrerende direktør NCC Construction AS.

Han legger til at jobben som er gjort at selskapets kontraktspartnere heller ikke er god nok.  

Sven Christian Ulvatne sier de fortsatt undersøker hva som skjedde på Øya i Trondheim.

- Det er et HMS-uhell som ikke burde ha skjedd. Vi ser fortsatt på den saken, forteller Ulvatne.

Norges tredje største entreprenør omsetter for 5,2 milliarder kroner i året. Nå kan de miste ansvaret for å sette opp nybygg.

- Det synes jeg er veldig vondt og det er klart at vi tar dette veldig alvorlig, det er jo dette som er grunnlaget for vår forretningsdrift, sier Sven Christian Ulvatne i NCC.

Har tillit til NCC

I Trondheim er NCC i gang med byggetrinn to ved St. Olav, prislappen er omkring en milliard kroner. Helsebygg Midt-Norge er byggherre, og de er godt kjent med kritikken mot entrepenøren.

- Vi synes det er veldig alvorlig. Men vi har fortsatt full tillit til NCC, vi finner ingen systematiske feil hos dem. Vi håper at de får orden på sine sentrale godkjenninger, hvis de ikke får det har ikke det noen direkte følger for oss her vi bygger, sier Knut Ragnar Heimdal, utbyggingsdirektør ved Helsebygg Midt-Norge.

 

NRK Trøndelag akkurat nå