NRK Meny
Normal

Stor uenighet i navnestrid

Navnestridsaken i Overhalla kommune i Nord-Trøndelag skaper stor uenighet mellom politikerne og lokalhistorikerne.

Overhalla kommune
Foto: Espen Sandmo/NRK

Diskusjonen går på om det skal hete Skage eller Hunn og Overhalla eller Ranemsletta i sentrum av kommunene. Kommunestyret i Overhalla har bestemt at det skal hete Skage og Overhalla, men det er det flere lokalhistorikere som reagerer på.

Vil ikke bytte ut tradisjon

Det hele startet med en reguleringsplan for Skage sentrum. Noen i området mente det skulle hete Hunn sentrum.

Klagenemnda for stedsnavn avgjorde at det skulle hete Hunn og Ranemsletta, noe kommunen ikke er enig i. Etter å ha sett en lignende sak i Orkdal kommune sendte kommunen saken videre til sivilombudsmannen.

Per Olav Tyldum

Ordfører i Overhalla kommune, Per Olav Tyldum mener saken har gått ut av proporsjoner.

Foto: Espen Sandmo, NRK

– Nå er det gjort et vedtak. Overhalla og Skage er valgt, og da synes jeg ikke det er noe alternativ å si Ranemsletta eller Hunn, sier Per Olav Tyldum, ordfører i Overhalla.

I brevet til Sivilombudsmannen vises det blant annet til at kommunens navnevalg ikke handler om å bytte ut navn på tettstedene med navn som ikke har tradisjon og at klagenemndas avgjørelse derfor er tatt på feil grunnlag, skriver Namdalsavisa.

– Spørsmålet er hvem skal bestemme, kommunestyret i Overhalla eller klagenemnda Oslo, sier Trond Stenvik, rådmann i Overhalla kommune.

Uenig

Brynjar Mørkved er oppvokst på Hunn i Overhalla, og mener bestemt at det skal hete Hunn og Ranemsletta. Han var i utgangspunktet advokat til Namdal Historielag som først klaget, men har i ettertid vært en av de flere som har klaget inn saken.

– Navnene på de to stedene ER Ranemsletta og Hunn, felles for begge steder er at de ble feilskiltet på deres tid, forteller han.

Han mener at politikerne i Overhalla kommune håndterer saken på feil måte.

– Det er ingen i kommunen som har hevdet at det korrekte navnet er Skage og Overhalla, det de sier er at kommunen må kunne endre navnene hvis kommunen vil det, sier Mørkved.

Han mener nåværende stedsnavn gir feil informasjon til beboerne i kommunen.

–– Det handler om å forstå hvordan menneskene levde før oss. Mange innflyttere og yngre folk som har vokst opp, tror og er overbevist om at korrekt navn er Skage og Overhalla, sier han.

Mørkved mener politikerne har dratt inn flere saker i diskusjonen, noe han mener er unødvendig.

– De er opptatt av at navnet Overhalla skal forsvinne, men det er ikke det denne saken handler om, det handler om å finne hva som er rett navn, sier han.

Ut av proporsjoner

– Ved en eventuell kommunesammenslåing kan Overhalla forsvinne, det er det ikke noe tvil om, for det er ikke noen annet sted som heter Overhalla, sier ordføreren.

Ordføreren synes saken har gått ut av proporsjoner, og mener at det folkevalgte kommunestyret samlet skal bestemme stedsnavnene.

– Nå må noen høre på hva overhallingene selv vil, avslutter Tyldum.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.