Hopp til innhold

Eks-minister villig til å flytte for å få jobb

Han var arbeidsministeren som uttalte at arbeidsledige må komme seg opp om morran. Nå er Robert Eriksson selv uten jobb, og sier han forstår at NAV skjerper kravene til de som mottar dagpenger.

Sigrun Vågeng vender seg mot Robert Eriksson under en pressekonferanse

NAV-direktør Sigrun Vågeng ber arbeidssøkere belage seg på å flytte. Eks-arbeidsminister og arbeidssøker Robert Eriksson sier han er villig til å pendle.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det i januar var 134.000 personer uten jobb i Norge. Samtidig var det i begynnelsen av mars registrert over 18.000 ledige stillinger i Norge. Nå vil NAV i større grad kreve at arbeidsledige flytter dit det er jobb å få.

– Vårt regelverk sier at for å få dagpenger må du være reell arbeidssøker. Det vil si at du må være villig til å ta arbeid i en annen sektor eller på en annen kant av landet, dersom du blir tilbudt det, sier direktør i NAV, Sigrun Vågeng.

Eriksson: – Har en klump i magen

Tidligere arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) fra Verdal har vært arbeidsledig i tre måneder. Han sier overgangen er stor fra å ha en jobb han brukte 24 timer i døgnet på, til at det er over.

– Selv om jeg var forberedt på at jobben brått kunne ta slutt, opplever jeg nok på samme måte som andre arbeidsledige en klump i magen. Og jeg spør meg selv: Når får jeg min neste jobb? Hvor blir det? Hvilken inntekt vil jeg få?

Robert Eriksson

Eriksson sier arbeidssøkerne må ut og selge sin kompetanse, bruke det nettverket man har eller bruke NAV.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Da Eriksson satt i regjering var han opptatt av at arbeidsledige bør være mer villige til å flytte på seg.

– Er du selv villig til å ta en jobb som ikke er i nærheten av der du bor?

– Absolutt. Jeg har ikke endret syn på det. Jeg skjønner at mange ønsker å ha jobben nært hjemmet, men slik er ikke livet. Det betyr ikke at man må selge hus og heim, men man må være villig til å pendle, slik jeg har gjort i 16 år.

Eriksson innrømmer imidlertid at barna hans ønsker å ha ham hjemme.

– Hvilken unge er det som ikke ønsker å ha pappaen sin i nærheten, slik at han kan bli med på trening eller andre aktiviteter?

LES: Må velge mellom utdanning og dagpenger

100 fratas dagpenger hvert år

Sigrun Vågeng

– Man må være aktiv for å komme seg i arbeid. Det gjelder alle, uansett hva man har jobbet med tidligere, sier Vågeng.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hvert år blir omtrent 100 personer fratatt dagpengene i kortere eller lengre perioder.

– NAVs hovedmål er ikke å frata folk dagpenger. Vi skal gi folk mulighet til å komme seg raskt i arbeid. Da må vi bli enda flinkere til å praktisere det regelverket som er vedtatt, sier NAV-direktør Vågeng.

Hun kan ikke svare på hvor lenge NAV kan ta fra noen dagpenger hvis de nekter å flytte.

– Det blir en individuell vurdering. Det er også viktig å si at i dag er de aller fleste innstilt på at de må røre på seg. Men dette er ikke noe nytt. Det nye er at der man tidligere pendlet inn til Rogaland og oljefylkene, må mange nå pendle ut.

LES: NAV i Hedmark skjerper kravene til dagpenger