NRK Meny
Normal

Nasjonalskatt har vendt hjem

Under strenge sikkerhetsforhold, kom «Dalemspenna» til Amfi Storsenter på Steinkjer lørdag formiddag.

Dalemspenna avduket på kjøpesenter i Steinkjer lørdag.

Se video av avdukingen av Dalemspenna på Amfi Storsenter på Steinkjer i dag.

Dalemspenna

Dalemspenna har blitt godt bevart.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

I 1868 og 1871 ble det gjort store funn på Dalem i Sparbu, som i dag ligger i Steinkjer kommune. Dalemspenna er en del av «skatten fra Dalem». Funnet regnes som et av de mest praktfulle funn fra norsk folkevandringstid, år 400 til år 550 etter Kristus.

Dalemspenna kom tilbake til hjemtraktene for å være en del av en arkeologiutstilling som åpnet på Amfi Storsenter på Steinkjer lørdag. Men folk som vil se nasjonalskatten må være raske. Den vil kun være utstilt fram til klokken 17.00 i dag. Deretter skal den fraktes tilbake til Kulturhistorisk museum i Oslo, hvor den har ligget trygt bevart i 146 år.

– En stor dag

Ordfører og museumsleder

Ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram og Museumsleder ved Egge Museum, Ann Kristin Eidissen, avduker «Skatten fra Dalem»

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Museumsleder ved Egge Museum, Ann Kristin Eidissen, avdekte skatten sammen med ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram.

– Vi er glad for å kunne fortelle dere denne historien. Historien om et gammelt funn, et folk i vandring for 1500 år siden. En del av vår arv, en del av vår identitet, sa museumsleder Eidissen under sin innledende tale.

Peter Hofstad

Peter Hofstad betrakter den vakre Dalemspenna.

Foto: Eivind Aabakken

Steinkjer-ordføreren var tydelig stolt under avdukingen

– Begivenheten her i dag er helt spesiell. Det er en stor dag. I dag får vi mulighet til å se en skatt som ikke bare er unik i Norge, men også i hele Europa. Det mest verdifulle vi har fra folkevandringstiden i Norge, er tilbake i Steinkjer!, sa ordføreren til de mange frammøtte.

En av de var Peter Hofstad, som var veldig glad han hadde tatt turen.

– Jeg synes det er enormt å se på. Det er et fantastisk håndverk. Og så er det flott at den blir stilt ut her på kjøpesenteret, slik at flest mulig får se den.