NRK Meny
Normal

Ved denne skolen får elevene gym hver dag

Mange norske barn og ungdommer sitter for mye i ro. Ved Høknes barneskole i Namsos forsøker de å gjøre noe med akkurat det.

Tor Lian

Lærer Tor Lian ved Høknes barneskole i Namsos vil ha mer aktive elever.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Elever Høknes barneskole

Femteklassingene ved Høknes barneskole løper stafett inne i ballbingen.

Foto: Espen Sandmo/NRK

De siste årene har trenden dessverre vært at veldig mange barn og unge er for lite i bevegelse. Stillesittende aktiviteter ved dataskjerm og spillkonsoller har overtatt for mer fysiske utfordringer i hverdagen.

Høknes barneskole er en av åtte pilotskoler i Nord-Trøndelag som hver dag skal ha minst en halv time fysisk aktivitet. På Høknes starter de opp med det nye målet etter høstferien.

Mer i bevegelse

– Fra før har vi jo gymnastikk i 90 minutter hver uke, og fysisk aktivitet på mellomtrinnet i ei time. Men senere i høst øker vi til minimum ei halv time hver dag. Ungene skal røre seg hver dag, og i utgangspunktet skal dette styres av de voksne. Men målet er at dette skal være aktiviteter de også kan ta med seg ut i friminuttene, sier lærer Tor Lian som har ansvaret for de fysiske aktivitetene på skolen.

Høknes barneskole er Nord-Trøndelags største barneskole med over 330 elever. Når vi er på besøk løper femteklassingene stafett inne i en ballbinge. De jakter på kort som Lian har lagt ut over gressteppet.

Ivrige unger

– Dette er moro, og mye artigere enn vanlig undervisning, sier en av guttene vi snakker med.

10-åringene er veldig entusiastiske og løper rundt på gressteppet etter kortene, og alle mener de har vunnet konkurransen.

– Det kan være stafetter av forskjellig slag og andre uformelle konkurranser med lav terskel. Det er egentlig bare fantasien som setter begrensninger for hva vi finner på av aktiviteter, forteller Tor Lian.

Tidligere i sommer kom det fram at norske 15-åringer faktisk er mindre fysisk aktive enn pensjonister. Denne utviklingen skremmer mange, og Tor Lian sier skolen må ta et større ansvar.

– En tankevekker

– Vi sitter jo stadig mer i ro, og det er en tankevekker for meg. Vi kjører fram og tilbake til trening, istedenfor å gå. Sånn blir det bare mer og mer av. Da må vi som skole ta et større samfunnsansvar, og ungene må bli vant til å bevege seg mer, sier Namsos-læreren.

I tillegg til mer fysisk aktivitet hver dag, vil Høknes barneskole også at elevene skal få bryne seg på mer teoretiske oppgaver. Rett og slett for å lære mer.

– Vi skal ikke starte med å ha så veldig høye mål rent faglig sett, men vi vil prøve å lure inn en del læring etter hvert. Vi skal ha matteoppgaver, lottooppgaver og andre enkle oppgaver som gjør at elevene lærer noe. Det å lære seg matematikk ute er faktisk en enkel sak. Derfor håper vi også den fysiske aktiviteten gjør det andre skolearbeidet enklere, mener lærer Tor Lian ved Høknes barneskole i Namsos.

Elever Høknes barneskole

Etter høstferien skal elevene ved Høknes barneskole ha minst ei halv time med fysisk aktivitet hver dag.

Foto: Espen Sandmo/NRK