Hopp til innhold

Etter Utøya har familien samlet inn millioner til brønner i Afrika

Elleve år etter at datteren Lene Maria Bergum ble drept på Utøya, har foreldrene samlet inn millioner av kroner til brønner i Afrika.

Lena Marie for rent vann i Afrika

BRØNNER: I sommer besøkte familien Bergum Kenya for å se på noen av brønnene de har finansiert de siste årene.

Foto: Privat

19 år gamle Lene Maria Bergum fra Namsos var en av de 69 som ble drept under AUF-leiren på Utøya for elleve år siden.

I hennes navn har foreldrene i mange år samlet inn penger til brønnbygging i Afrika. Så langt har det gitt 19 brønner i Kenya, Liberia og Uganda.

– Det har vært helt fantastisk. Givergleden er og har vært enorm. Dette har vært viktig for oss etter tragedien for elleve år siden, sier ekteparet i dag.

Lene Maria for rent vann i Namsos

Emil Forsland (fra venstre), Arnulf Bergum, Tove Bergum, Tuva Hals og Einar Fuglerud er imponert over hvor mye penger folk i Namsos ga til «Lene Maria for rent vann».

Foto: Espen Sandmo / NRK

100.000 kroner på to konserter

Siden 2016 har Olav Duun videregående skole i hjembyen Namsos også bidratt med penger. Istedenfor Operasjon Dagsverk har elevene samlet inn penger til organisasjonen «Lene Maria for rent vann».

I forrige uke fikk musikk- og danseelevene inn 100.000 kroner på to kvelder med forestillinger. Interessen for å støtte brønnprosjektet i Afrika er enorm.

– Det er helt overveldende. Jeg slutter aldri å bli imponert over hva elevene ved Olav Duun videregående skole klarer å få til, sier Tove Bergum til NRK.

Forestilling Olav Duun vgs i Namsos

Namsos-elevene har jobbet i hele høst med å få til forestillingen de viste publikum i forrige uke.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Rørt over givergleden

– Det er nesten så en blir rørt over givergleden og hvor flinke elevene våre er. Dette har de ordnet selv, og det er en stor og sammensatt forestilling de har vist fram til et betalende publikum, sier lærer Einar Fuglerud.

Elevene Tuva Hals og Emil Forsland innrømmer at det ligger mye arbeid bak forestillingen. De valgte ut musikk, og hvilke elever som skulle være med. I tillegg alt det andre som lyd og lys, og det å få til en rød tråd gjennom forestillingen.

– Det skal jo være litt alvor, men samtidig skal publikum kose seg med god musikk og dans. Det har vært krevende, sier Emil Forsland.

– I tillegg til at vi støtter en god og viktig sak med utspring i lokalmiljøet, lærer vi enormt mye selv også. Tilbakemeldingene har vært kjempegode, og mange lurer nesten på hvordan vi klarte å få til en så profesjonell forestilling, sier Tuva.

Lene Maria Bergum

Lene Maria Bergum ble drept på Utøya 22. juli i 2011. Hun ble 19 år gammel.

Foto: Privat

Mening i det meningsløse

For Tove og Arnulf Bergum har brønnprosjektet i Afrika gitt mening i det meningsløse etter datterens død. Familien har flere ganger besøkt landsbyene som har fått tilgang på rent vann.

– Det er stor fest hver gang vi kommer på besøk for å se på brønnene. Det er sterkt å få være med på. Særlig i sommer så vi hvor viktige de er. Det har vært langvarig tørke i området, og derfor var tilgangen til vann fra brønnene spesielt viktig, sier Arnulf Bergum.

Han har ikke tall på hvor mye penger de har klart å samle inn til «Lene Maria for rent vann» gjennom disse årene.

– Men det er sikkert flere millioner kroner. En brønn kan koste opp mot 500.000 kroner, og vi har ikke tenkt å gi oss. Vi ser hvor mange som vil støtte arbeidet vårt, og har allerede gitt beskjed til barna våre om at de skal fortsette arbeidet den dagen vi ikke klarer det lenger, sier Arnulf Bergum.

Les også Rektor er kritisk til åpne skoleresultater: – Du føler på en skam

Hilde Klungsøyr.