Nærmeste stigebil står 8 mil unna

Brannvesenet i Namsos må fortsatt vente i minst to år før de får stigebil.

Brann Namsos

Bygården i Namsos ble totalskadd i brannen søndag morgen.

Foto: Espen Sandmo, NRK

Tidlig søndag morgen måtte brannvesenet i Namsos få hjelp av mannskaper fra Steinkjer med stigebil for å slokke en brann i en bygård.

Ti evakuert i brann

Kan få i 2013

– Uten stigebilen fra Steinkjer kunne det gått langt verre enn det gjorde, sier brannsjef Ståle Ruud i Namsos.

Ståle Ruud

Brannsjef Ståle Ruud foran bygården som brant i Namsos sentrum

Foto: Espen Sandmo, NRK

Men fortsatt må de vente før de får en stigebil på plass i Namsos. Nå står bilen til rundt fem millioner kroner på økonomiplanen i 2013.

– Vi har mange høye bygninger i Namsos, og til høsten åpner et høyt hotell. Det er klart vi har behov for stigebil for å kunne drive effektivt slokningsarbeid, sier Ruud.

Flere ble husløse

Natt til søndag ble flere personer husløse, og to kjøreskoler står uten lokaler etter brannen i Abel Margrethe Meyers gate i Namsos.

Bygården fra tidlig 1940-tall var heldigvis utstyrt med en solid brannvegg. Det berget de andre husene i den samme husrekka.

Namsos-brann

Brannvesenet i Namsos fikk hjelp av en stigebil fra Steinkjer for å slokke brannen.

Foto: Espen Sandmo, NRK

– Etter bybranner både i 1872 og 1897, ble det bestemt at alle gårder i Namsos skulle utstyres med brannvegger. Det kravet berget de andre husene i Abel Margrethe Meyers gate i helga, understreker Ruud.

Stoler på politikerne

Nå setter han sin lit til at Namsos-politikerne innfrir forventningene om stigebil om to år.

– Til sommeren får vi en flunkende ny brannstasjon, og om to år har vi forhåpentligvis en stigebil på plass. Det blir skikkelig bra, sier Ruud.

Namsos har gjennom årene vært rammet av en rekke store branner, og byen brant nesten helt ned både i 1872, 1897 og i 1940. Den siste brannen som et resultat av tyske bomber.

Starter etterforskning

De to kjøreskolene som ble rammet i helga, er i ferd med å finne seg nye lokaler i Namsos. Politiets etterforskere håper å slippe til i brannruinen senere i uka. Brannårsaken er fortsatt ukjent, men mye tyder på at den startet på loftet.

Snarrådige naboer var sammen med den store innsatsen fra brann- og redningsvesenet, med på å hindre en større katastrofe i Namsos søndag morgen.

Over 50 mannskaper fra brannvesenet både i Namsos, Overhalla og Steinkjer deltok i slokningsarbeidet. I tillegg deltok mannskaper fra Sivilforsvaret.

Men det var naboenes banking på dører som fikk vekket opp folk, slik at de kom seg i sikkerhet etter at brannen brøt ut i 04.30-tida.

– Alle mannskapene som deltok i arbeidet gjorde en stor innsats, sier Ståle Ruud.