Nabojente (13) startet sin egen etterforskning for å avsløre overgrepstiltalt

Mannen i 40-årene sendte penisbilder til en 13-åring som viste seg å være naboen hans. Hun ville avsløre mannen.

Lilli Marie Brimi

VILLE TA MANNEN: Ei jente, som da var 13 år, ville avsløre mannen som hadde tatt kontakt med henne på Snapchat. Bistandsadvokat Lilli Marie Brimi fremmet moren til jenta som vitne.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

«Oi! Han har også jeg på snap».

Dette skal ei jente på 13 ha sagt til venninnen på en fotballcup. Venninnen hadde fått en selfie av en mann med skjegg, som 13-åringen gjenkjente.

Fredag ble avhøret av jenta spilt av i Sør-Trøndelag tingrett. Den omfattende nettovergrepssaken har pågått hele uka.

En mann i 40-årene er tiltalt på 75 punkter, for seksuelle overgrep mot jenter på nett og fysisk. Dette er definert som voldtekt. Som regel var jentene 12–15 år.

Han har vært i fengsel tidligere, blant annet for oppbevaring av overgrepsbilder.

Etter hendelsen på fotballcupen skal 13-åringen og venninner ha prøvd å lure mannen.

– Han virket avhengig av å snakke med småjenter, sa jenta i avhøret som ble spilt av i retten fredag.

Sendte penisbilder

De fleste av de over 40 fornærmede er for unge til å møte i retten. De er avhørt på Barnehuset i Trondheim på forhånd. Avhørene spilles av i retten. Tiltalte fikk tilbud om å høre alle avhør før rettssaken, men avslo.

Pulten hvor tiltalte har sittet og forklart seg. Vi ser notatene hans, som er sladdet, og en skjerm

TILTALTE ​​​​​​​NOTERER: Bildet er tatt etter avspillingen av et tilrettelagt avhør tidligere denne uka. Tiltalte har valgt ikke å se avhørene på forhånd. Han ser ut til å følge nøye med, og noterer ofte en del underveis.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

13-åringen fra fredagens første avhør sier hun ble lagt til av en Snapchat-bruker hun ikke visste hvem var. Likevel valgte hun å godta. Hun antok at brukeren hadde funnet henne fordi hun hadde brukernavnet sitt på Instagram-profilen sin.

De begynte å chatte. Han utga seg for å være i 20-årene, og skal raskt ha begynt å snakke seksuelt.

Hun ba ham om å «vise noe». Han svarte med ett bilde av ansikt og flere av penis. Også hun sendte bilder, men aldri av naken kropp.

Jenta tok ofte skjermbilder, både av mannens ansikt og kjønnsorgan. Videre truet hun med anmeldelse.

– Jeg skrev til han at «selv om vi er 14 år må du ikke tro vi er i målgruppen "lett å lure"».

Han ble ikke anmeldt av henne. Politiets satsing opp mot nettovergrep førte til pågripelse.

Vurderer å endre tiltalen

Nå er mannen tiltalt for å skremmende eller plagsom atferd mot jenta, og for uanstendig atferd. Det første punktet er ett av få han ikke erkjenner.

Tiltalepunktet går sterkt innpå ham, forklarte han mens han gråt:

– Det kan virke som det er rart at dette irriterer meg når det er så mye stygt i tiltalen. Men jeg vil ikke fremstå slik – for slik er jeg ikke.

Han innrømmer å ha oppfordret henne til å sende bilde i dusjen. Men han nekter for å ha opptrådt truende, og er svært frustrert over anklagene.

Aktor Kaia Strandjord skal vurdere å frafalle tiltalepunktet i løpet av helga.

– Det er ikke fordi vi mistror jenta om at hun har vært redd, sier Strandjord.

Leder for Sobi-gruppen i Trondheim, Cathrine Martinsen, og aktor Kaia Strandjord.

VURDERER ENDRING: Aktor Kaia Strandjord vurderer å endre tiltalepunktet om skremmende og plagsom atferd. Mannen er tiltalt for dette overfor én fornærmet jente.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Sjokkert da han fikk vite at jenta var nabo

Det viste seg at mannen og jenta bodde i samme gate i Trondheim. Dette fant tiltalte ut i retten. Han var tydelig sjokkert.

– Hvis jeg hadde visst det hadde jeg aldri i verden turt å snakke med henne. Hun bor jo like om hjørnet. Jeg hadde aldri turt. Jeg kunne ha møtt henne på nærbutikken, sa han.

Jenta skal etter hvert ha funnet ut at de bodde nært hverandre. Det er uklart hvordan, men kameraten hennes fortalte en gang at han hadde sett mannen på nærbutikken.

I avhøret fortalte jenta at hun var redd mannen. Og at hun blokkerte ham fra Snapchat etter at hun hadde «fått nok bevis». Men etter noen måneder la hun ham til på ny.

Dette fordi hun ville finne ut om han satt i fengsel, eller om han var oppdaget. Da skal de ha hatt hverdagslig kommunikasjon, ikke noe seksuelt.

Mor: – Bekymret for tilliten hennes til menn

Moren til jenta møtte i retten fredag. Bistandsadvokaten til de over 40 fornærmede fremmet henne som vitne.

Tiltalte valgte selv å gå ut av retten under morens forklaring.

Moren fortalte at datteren forandret seg i den aktuelle perioden. Jenta skal blant annet ha vært sur og tverr, og nektet å bli med på butikken.

– Det faller på plass i ettertid. Men jeg hadde ikke sjans til å forstå det da. Det er vondt å tenke på at hun har holdt dette for seg selv. Vi snakker om alt mulig, men dette har hun ikke turt å si.

Datteren har ifølge moren vært veldig lei seg for at hun ikke gikk til politiet, slik at han hadde blitt tatt tidligere. Moren fortalte at jenta har hatt det tøft, og at det bekymrer henne.

– Jeg er bekymret for hva dette kommer til å gjøre med forholdet hennes til andre, spesielt tilliten til gutten og menn, sa moren i retten.

Tiltaltes forsvarer, Kolbjørn Lium, vil fortsatt ikke kommentere saken.

Kolbjørn Lium, forsvareren til den tiltalte, noterer på en ark i en ringperm

FORSVARER: Advokat Kolbjørn Lium forsvarer den overgrepstiltalte mannen.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK