Hopp til innhold

Nabo til dødssvingen på E6 fortviler – vegvesenet vil ikke love utbedring

Folk som bor i svingen der to vogntogsjåfører kolliderte og mistet livet, frykter flere alvorlige ulykker om det ikke skjer noe snart.

Ekteparet ved E6 på Snåsa er oppgitt.

Huset til familien ligger rett overfor svingen. – På vinteren når det er blank is og du skal på eller av veien, da er det med hjertet i halsen, sier Nils Melum.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

For ett år siden mistet to sjåfører livet da vogntogene de satt i kolliderte på E6 i Snåsa.

Toril Hovdal og Nils Melum bor rett ved vegen. Ekteparet er oppgitt over at det ikke blir gjort noe med vegen som går like ved huset deres.

Det er to år siden de flytta hit og de har opplevd flere nestenulykker i denne svingen. I februar i fjor var det ikke lenger bare nesten.

– Jeg husker et forferdelig smell, for jeg var bare 50–60 meter unna. Jeg hadde nettopp gått ut for å gå en tur, og hørte smellet. Så så jeg et flammehav, sier Toril Hovdal.

Ekteparet var vitner til alt. Hovdal husker ulykken i fjor godt.

Det var en forferdelig ulykke. Det var jo såpeglatt på veien. Jeg skulle over veien, og jeg bruker staver, men det gikk nesten ikke an å stå her, forteller hun.

Ulykkesstedet hvor to lastebiler kolliderte ved Hammer i Snåsa

Huset til familien ligger rett ovenfor svingen. – På vinteren når det er blank is og du skal på eller av veien, da er det med hjertet i halsen, sier Nils Melum.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Med hjertet i halsen

Stor trafikk rett ved kjøkkenvinduet er blitt en del av hverdagen deres. De ønsker bare at det ikke skal skje nye ulykker.

– Det er svingen her oppe som er feildosert. De kommer i over 80 km/t nedover bakkene her, tunge trailere med last. Skal du av veien på vinteren når det har vært blankis så er det med hjertet i halsen, sier Nils Melum.

Havarikommisjonen konkluderte tidligere denne måneden med at det var flere faktorer som førte til ulykken.

Blant annet vær- og føreforhold. De kom også med kritikk av Statens vegvesens vintervedlikehold på E6.

Ekteparet ved E6 på Snåsa er oppgitt.

Stor trafikk rett utenfor kjøkkenvinduet til familien er blitt en del av hverdagen deres. De ønsker bare at det ikke skal skje noen flere ulykker.

Foto: Tariq Alisubh / NRK
Ekteparet ved E6 på Snåsa er oppgitt.

Daglig kjører store vogntog på E6 gjennom Snåsa.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Tror ikke det er en umiddelbar løsning

I rapporten skriver kommisjonen at de mener vegvesenet i større grad bør legge til rette for nasjonal læring innen vinterdrift, og ber blant annet om at det etableres interne rutiner for å sikre oppfølging av kontraktskrav.

Avdelingsdirektør Ruth Myklebust i Statens vegvesen sier til NRK at de er opptatt av å ta lærdom av det som påpekes.

Ruth Myklebust i Statens Vegvesen

Ruth Myklebust er avdelingsdirektør for drift og vedlikehold i Statens vegvesen.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Det er alltid sammensatte årsaker til at en slik ulykke skjer. Vi ønsker å ha en kontinuerlig forbedring på de områdene vi kan gjøre noe med. Vårt ansvar er drift og vedlikehold av vei, og vi skal jobbe videre og ta læring av rapporten.

Likevel tror ikke vegvesenet at utbedring av veien er løsningen.

– Jeg tror ikke det er en umiddelbar løsning på grunn av denne ene ulykken, men vi vil selvfølgelig vurdere andre tiltak. Dette er en hovedfartsåre, det er jo E6 vi snakker om her. Men det er klart, vi ønsker å se på hva vi kan gjøre. Når slike ulykker skjer er det noe som svikter på flere fronter.