NRK Meny
Normal

Nå snur kommunen etter avgiftsrot

Ekteparet Svarliaunet betalte for mye til Grong kommune i seks år. Nå får de endelig pengene tilbake.

Roy Svarliaune

I over fem år betalte Roy Svarliaune og kona Marianne for mye til kommunen. Nå får de tilbake pengene.

Foto: Privat

Fra 2009 til i år betalte ekteparet Marianne og Roy Svarliaune fra Harran i Grong to abonnement for renovasjon uten å merke det. I seks år betalte de for tømming av blikkdunkene og nye dunker, selv om de kun hadde sistnevnte.

På tirsdag skrev NRK om saken, og nå har kommunen snudd.

– Det er gledelig at de endelig at de har kommet til samme konklusjon som jeg gjorde, sier Roy Svarliaune.

Skuffet over fremgangsmåten

Det var kommunen som i utgangspunktet tok kontakt med spørsmål om hvorfor ekteparet hadde to abonnement. De trodde ekteparet hadde utleieleilighet, noe de aldri har hatt.

Dette var tidlig i juli. Siden har ekteparet jobbet for å få pengene sine. Roy Svarliaune synes prosessen med å få tilbake pengene har vært tungvint.

– Jeg er litt skuffet over fremgangsmåten. Hadde det ikke vært for at jeg skrev klage og media hadde skrevet om det tror jeg det aldri kommet i orden. Det er litt synd at det måtte så mye til, sier Svarliaune.

Flere hadde betalt for mye

Stig Moum, teknisk sjef i Overhalla kommune.

Teknisk sjef i Grong kommune forteller at feilen skyldes en systemsvikt fra 2009.

Foto: Knut Reitan / NRK

Feilen skyldes en systemsvikt datert tilbake i 2009. Kommunen har ordnet opp i feilen og fant i forbindelse med arbeidet ut av Svarliaune ikke var alene om å betale for mye. Totalt sju personer i kommunen har betalt for mye.

– I 2009 ble det en endring i abonnementsstrukturen. Avgiften de hadde fra før ble hengende med den nye, noe som var grunnen at de betalte for mye. Vi så at det var en forskjell og gjennomgikk alle renovasjonsavgiftene. Det var totalt sju personer som hadde samme feilen. Alle sammen får tilbake pengene i løpet av et par uker, sier Teknisk sjef i Grong, Stig Moum.

Forsvinner til daglige gjøremål

Totalt får ekteparet tilbake 12.700 kroner. Og selv om det ikke er så mye, er Roy Svarliaune opptatt at rett skal være rett.

– Det blir greit å få dem tilbake. Jeg har ikke tenkt på hva jeg skal pengene til, men de forsvinner nok til daglige gjøremål, sier Svarliaune.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25