NRK Meny
Normal

Nå skal Munkholmen pusses opp

Munkholmens venner fikk en gledelig nyhet da statsbudsjettet ble lagt fram i går. Regjeringen gir nemlig fem millioner kroner til å vedlikeholdsarbeid på øya.

Munkholmen

Regjeringen setter av 5 millioner kroner i statsbudsjettet til vedlikehold av Munkholmen.

Foto: Hans H. Bjørstad

Øyvind Lunde i Erkebispegården

Øyvind Lunde i Munkholmens venner.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Jeg hopper vanligvis ikke i taket, men det var nære på. Det å få penger til Munkholmen har vært vanskelig, så det var en gledens dag.

Det sier Øyvind Lunde som er leder i Munkholmens venner.

Munkholmen har blitt brukt til både kloster, festning, statsfengsel, sjøfort og tysk forsvarsanlegg under andre verdenskrig. Stedet har også historie fra helt tilbake på 1100-tallet.

Men festningen som står ute på øya der i dag har fått noen skavanker av vær og vind, og det skal det nå gjøres noe med.

Statsbygg gjør jobben

Det er Statsbygg som skal forvalte pengene til å ruste opp Munkholmen. Lunde er sikker på at de vil forvalte pengene riktig.

– Ja, det tviler jeg ikke på. Statsbygg Midt-Norge har jobbet i flere år for å få bevilgninger til de akutte oppgavene på Munkholmen. Endelig er de hørt, og det er gledelig.

Blant arbeidsoppgavene ute på øya blir å ta bort vegetasjon fra murene, fuktsikre murene og se på toalettfasilitene.

– Dette har vi påpekt vi som jobber med Munkholmen. Vegetasjonen tar overhånd der ute og skader muren. Når du også har festningsmurer hvor hardværet står på fra vest, er det ekstremt utsatt. Dette har vært et problem og vanskelig å få forståelse for, sier Lunde.

Ønsker fast post på statsbudsjettet

Pengene kommer godt med for å bevare kulturminnet. Lunde skulle også gjerne sett Munkholmen som en fast post på statsbudsjettet hvert år.

– Et kulturminne som Munkholmen er vanskelig å vedlikeholde.

Statsbygg jobber nå med å finne ut akkurat hva som skal gjøres. Til slutt må Riksantikvaren godkjenne Statsbygg sine planer.