NRK Meny
Normal

Newton-Line spiser mat fra søppelkasser

Line Jansrud ble kvalm av å leve på sjokolade i ti dager. Nå skal Newton-programlederen leve på det vi andre kaster.

Line Jansrud skal gå igjennom søppelkasser og containere på jakt etter mat

Programleder Line Jansrud og resten av Newton skal gå igjennom søppelkasser og containere på jakt etter mat

Foto: NRK

Line Jansrud

Line Jansrud levde i september i fjor i ti dager på bare sjokolade.

Foto: Ella Berit Strugstad Mathisen / NRK
Leter i søppelkasser etter mat

Nå skal programlederen i Newton spise det andre har kastet.

Foto: NRK

– Jeg lurer veldig på hvor ekkelt det kommer til å bli, sier en spent programleder Line Jansrud kort tid før prosjektet settes i gang.

Håper på variert kosthold

Fra og med tirsdag og ti dager framover skal hun kun leve på det hun finner i containere og søppelkasser. Den nye dietten står i sterk kontrast til det forrige «mat-prosjektet». Da levde hun på sjokolade i ti dager.

Hun gikk ned tre kilo som følge av dietten.

– Jeg har et håp om at det skal bli et litt mer variert kosthold enn sist. Dette blir nok krevende på andre områder. Jeg må nok planlegge dagene mine litt mer. Det blir ikke bare å gå i søppelkassa og finne seg frokost og middag når jeg skal ha det, sier Jansrud.

Se også: Lines egen blogg om søppelmat

Læring

Med et kamerateam på slep skal hun de neste dagene saumfare byen etter spiselig søppel. Det meste av «handlingen» sin regner hun med å gjøre på natta. Hun er spent på hva hun finner.

– Jeg håper jeg finner litt brød og litt skinke. Og så håper jeg at jeg finner ting med emballasjen på. Og så hadde det vært kjekt å finne noe litt godt en gang iblant. Litt potetgull hadde vært godt, sier hun.

I starten av prosjektet får hun hjelp av en student som i lang tid har levd på det vi andre kaster. Han vil tipse om mat som holder seg godt og hvor det er mat å finne.

Hun er åpen for å spise det meste av det de finner, samtidig går det en grense.

– Jeg tror ikke jeg frivillig spiser mugg. Kanskje kan jeg skjære den bort og spise det som blir igjen. Om jeg brekker meg av å se og lukte på maten så spiser jeg det ikke. Men at ting har gått ut på dato må jeg nok regne med, sier den populære programlederen.

Vitenskap i gammel mat

Newton-redaksjonen har lenge snakket om å følge opp «sjokoladeprosjektet» fra i fjor. Over 900 forslag fikk de inn fra barna som ser p

Til slutt endte de på at programlederen skal leve i ti dager på det hun finner i søppelkasser.

– Temaet er veldig aktuelt. Det kastes utrolig mye mat. I tillegg er det mye fin læring i dette. Hva legges i «best før» og «holdbarhetsdag» Hva er mugg og hva er det verste som kan skje om man spiser det? Hva skjer når mat råtner? Gjennom å besvare disse spørsmålene får vi også inn en del vitenskap i programmet. I tillegg har vi miljøperspektivet i å kaste så mye som vi gjør, sier Jansrud.

– Hva er du mest skeptisk til å spise disse dagene da?

– Fisk er jeg skeptisk til. Hvordan ser man at en fisk er i orden? Jeg redd for at fisken jeg finner har gått ut på dato. Men det hadde vært gøy å finne ut at man kan leve ganske bra på søppel, avslutter hun forventningsfullt.

Prosjektet kan du følge på Newton sine hjemmesider og det ferdige programmet går 23. mars.

Newton: Line Jansrud fortsetter sin 10 dagers sjokoladediett

Slik var det da Line Jansrud levde på sjokolade i ti dager.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.