NRK Meny
Normal

Nå må du betale bomavgift for å ta taxi

Skal du ta taxi i Trondheim må du nå betale fem kroner mer for hver drosjetur. Etter at Miljøpakken ble utvidet denne uka har drosjene økt regninga for kundene.

Trøndertaxi

Etter at Miljøpakken ble utvidet blir det dyrere å ta taxi i Trondheim.

Foto: Marita Løvmo Iversen / NRK

– Det her er en måte for oss til å ta unna de avgiftene som vi blir pålagt av det offentlige, så det må vi dessverre ta igjen for å redusere kostnadene til den enkelte bileier, sier driftsleder i Trønder-Taxi, Anders Mauring.

Drosjene må nå betale bomavgift på linje med private biler. Og for å dekke utgiftene legger Trønder-Taxi på fem kroner per drosjetur med liten bil, og 15 kroner for maxitaxi.

– Står fritt til å øke prisen

Samferdselssjef Odd Moldestad i Sør-Trøndelag fylkeskommune, som gir drosjeløyva, sier at Trønder-Taxi står fritt til å legge på prisen. Men fylkeskommunen var ikke klar over dette påslaget.

– Det er fri konkurranse for pris på drosjemarkedet i Trondheim, så det er selv opp til drosjesentralene å ta stilling til, sier Moldestad.

Heller ikke lederen for Miljøpakken i Trondheim, Henning Lervåg, visste om påslaget.

– Jeg var ikke kjent med at det kom en slik avgift. Jeg synes ikke det er en urimelig idé, utgiftene må dekkes, sier Lervåg.

Likevel stusser Lervåg over at påslaget er på fem kroner for vanlig drosjebil, ettersom det er et tak på 110 passeringer hver måned.

– Vi regner med at de vil ha en totalutgift på 900 til 1000 kroner i måneden fordi de utløser taket, og det vil si 30 til 35 kroner per dag. Hvis de da har 10 til 15 turer over bomsnittene vil de gå i overskudd, sier Lervåg.

Dyrere for større biler

Bjørn Werkland er en av mange som kjører maxitaxi.

– I maxitaxien er det plass til 16 personer og én til to rullestoler. Bilen veier over 3,5 tonn, og for en så tung bil må Trønder-Taxi betale 24 kroner i bomavgift, sier Werkland.

Drosjenæringen har lenge ville hatt fritak fra bomavgiftene på linje med annen kollektivtrafikk. Når de ikke får unntak, mener drosjeeierne i Trønder-Taxi, Hauk Lysholm og Vidar Berg, at de må ha det innførte påslaget for å ikke tape inntekter på Miljøpakken.

– Vi har regnet veldig nøye på det. Jeg har gått gjennom mine tre biler og har kommet frem til at fem kroner på liten bil og 15 kroner på stor bil er riktig tall for at man skal gå i null, sier Lysholm og Berg.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.