Hopp til innhold

Nå kan eldre være i jobb i to år til

1. juli trer en ny lov i kraft hvor aldersgrensa i Arbeidsmiljøloven økes fra 70 til 72 år. Det skal lokke seniorer til å bli lengre i jobb.

Man with a spirit level

Aldersgrensa i Arbeidsmiljøloven har lenge vært en kampsak for mange som ønsker å stå lengre i jobb.

Foto: COLOURBOX

– Det betyr veldig mye. Jobben min har vært en form for livsstil. Naturvern og økologi har alltid fulgt meg fra gymnastida og det å kunne fortsette å jobbe med det betyr enormt mye, sier forsker ved NTNU Vitenskapsmuseet, Asbjørn Moen på 71 år til NRK.

– Har ikke råd til å pensjonere folk tidlig

Asbjørn Moen

Professor ved NTNU Vitenskapsmuseet, Asbjørn Moen.

Foto: Åge Hojem / NTNU Vitenskapsmuseet

Aldersgrensa i Arbeidsmiljøloven har lenge vært en kampsak for mange som ønsker å stå lengre i jobb. Nå har de blitt hørt, og den tidligere aldersgrensa på 70 år, skal nå økes til 72. Mange bedrifter har også hatt en intern grense på 67 år, denne økes til 70.

Moen har jobbet ved NTNU siden 1971 da han ble ansatt i den første stillingen ved universitet. Da han nådde pensjonsalder i fjor, fikk han en Emeritus-avtale som betyr at han kan fortsette å jobbe med forskning.

– Jeg synes ikke samfunnet har råd til å pensjonere folk i tidlig 60- og 70-årsalder. Jeg synes gjerne de kan beholde folk som har kompetanse og kapasitet noe lenger, sier han.

Flere går av når de er 62 år

Torkild Bakken

Seksjonsleder for naturhistorie ved NTNU, Torkild Bakken.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Moens seksjonsleder på Vitenskapsmuseet mener seniorene sitter på verdifull kunnskap, men at det er en balansegang.

– De som går av med pensjon har stor kunnskap. Den er opparbeidet over veldig lang tid, og det er i mange tilfeller kunnskap som man ønsker å videreføre. Samtidig er forskning og kunnskapsutvikling hele tiden i endring, sier Torkild Bakken til NRK.

Regiondirektør i NHO, Merethe Storødegård, sier at de informerer om de nye reglene, men at de helst skulle hatt et annet fokus.

– Utfordringa i dag er at flere går av når de er 62 år, så vi hadde ønsket oss et fokus på dem som slutter tidlig også. Hva man kan gjøre for å holde dem i jobb, sier Storødegård til NRK.

(Artikkelen fortsetter under):

Asbjørn Moen

I 2014 ble Asbjørn Moen utnevnt til ridder av Den Kongelige Norske St. Olavs orden.

Foto: Åge Hojem / NTNU Vitenskapsmuseet

Redd aldersgrensa gir en uverdig avslutning

NHOs regiondirektør og advokat Hans Kristian Gjerde er redd tiltaket kan ha uønskede resultater.

– Vi er redd for at det kan resultere i en uverdig avgang. For hvis arbeidstakerne ikke klarer å holde følge, så vil det kunne forårsake en oppsigelsesprosess. Da vil en lang arbeidskarriere resultere i en lite verdig avslutning, sier Gjerde til NRK.

Men Asbjørn Moen har ikke planer om å gi seg med det første. Han har mer å gi.

– Det vesentlige er at man gjør en god jobb. En evaluering om man fortjener å sitte i en vitenskapelig stilling, må man som arbeidstaker eventuelt tåle, sier han.