Her kan du stemme på din favoritt:

Denne uka ble det kjent hvem som er de fem finalistene i Årets trønder 2012. Kåringen er et samarbeid mellom mediehusene NRK Trøndelag og Adresseavisen.

Det er fagjuryen som har plukket ut fem finalister basert på innspill fra publikum. Det kom inn over 280 forslag til kandidater og engasjementet har vært enormt.
Du kan stemme ved å velge din favoritt øverst i denne artikkelen, eller via SMS:

Her kan du stemme hvis du bruker mobil


Les juryens begrunnelser på alle fem kandidatene:

1: Glasskulejegeren

Anders Bardal

Verdens beste hopper Anders Bardal på toppen av Granåsen.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN/NRK

Anders Bardal: Vant verdenscupen i hopp sesongen 2011/2012, som første nordmann på nær 20 år. Nordtrønder som er bosatt på Byåsen i Trondheim. Årevis med hardt og målbevisst arbeid ga endelig full uttelling denne vinteren med sammenlagt verdenscupseier. «Et forbilde» er en beskrivelse som går igjen hos forslagsstillerne.


2. Ídemakerne

Årets Trønder: Atmel-gründerne

Vegard og Alf-Egil leverer verdensledende teknologi fra Trondheim.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN/NRK

Atmel-sjefene Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen: Har utviklet teknologi bak touch-skjermer som er i ferd med å revolusjonere hverdagen til folk i hele verden. Atmels berøringsskjermteknologi brukes av nesten alle konkurrentene til Apple innen mobiler og nettbrett. I tillegg brukes den på en rekke av de nye brettene som skal konkurrere med Apples nettbrett. At berøringsskjermen virker godt er alfa og omega for å lykkes som smarttelefonprodusent i dag.


3. Medaljegrossistene

Gulljentene er nominert til Årets Trønder

Trønderdamer som vinner for Norge. Camilla, Ida, Marit, Gøril, Kari, Tonje.

Foto: Kim Nygård

Camilla Herrem, Gøril Snorroeggen, Marit Malm Frafjord, Tonje Nøstvold, Ida Alstad og Kari Aalvik Grimsbø: Trønderne i håndballtroppen var avgjørende i vippekampene. Da det så mørkest ut, tok de tak, og sørget for OL-gull til Norge. De er alle et forbilde for mange på håndballbanen både når det gjelder prestasjoner og holdninger.


4. Ordmitraljøsen

Trond Wiger

Trondheimspoeten Trond er lærer, ordkunstner og rapper i gruppa G.O.D.S.

Foto: KIM NYGÅRD / Adresseavisen

Trond Wiger: Trondheimspoet og rapartist i rapgruppa Gode Ord Dør Sist (G.O.D.S.) Viser stort engasjement for hjembyen Trondheim og er gjennom sitt virke en fremragende representant for hip hop-kulturen. Wiger er utdannet allmennlærer med fordypning i drama og har jobbet med skrivekurs for barn og opptrådt med egenprodusert poesi og i teaterstykker ved en rekke anledninger. Wiger ble utnevnt til årets utøvende fylkeskunstner i 2012 i Sør-Trøndelag.


5. Fighterne

Tom Guttormsen

Landets hovedflystasjon heter Ørlandet. Brigader Tom kjempet hardt for saken.

Foto: Kim Nygård / Adresseavisen

Ørland hovedflystasjon og brigader Tom Guttormsen: Årets viktigste avgjørelse for Trøndelag. Ved å synliggjøre styrken, kompetansen og samarbeidet i hele regionen, fikk de Stortinget til å gå inn for Ørlandet som hovedflystasjon. En stor seier for hele området. Nomineringen er en påskjønnelse til alle som jobber ved stasjonen. De har vist profesjonalitet i alle ledd og både norske og utenlandske soldater føler seg hjemme der.

Publikum kan stemme på sin kandidat her på nettsidene til Nrk.no/trondelag og Adressa.no og eller via SMS.