NRK Meny
Normal

Hvem av disse er Årets trønder?

De gjør oss alle stolte av å være trøndere, men hvem mener du fortjener hedersprisen aller mest?

Laster innhold, vennligst vent..

Alle de fem kandidatene er avslørt og nå er det opp til dere lesere og avgjøre hvem som er Årets trønder 2014. Du kan stemme i bildet på toppen eller ved å sende inn en SMS til 1987 med kodeord tr og nummeret på kandidaten.

Prisen deles ut i samarbeid mellom NRK Trøndelag og Adresseavisen.

Her får du en oversikt over de nominerte:

Sorgenfri

Redaksjonen i Sorgenfri evaluerer magasinet

Sorgenfri håper å kunne spre seg til enda flere trønderske byer i årene som kommer.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN

Gatemagasinet har siden oppstarten i 2007 etablert seg til å bli et godt journalistisk produkt som flere tusen kjøper hver måned. De er opptatt av å få fram historiene som den tradisjonelle pressen ikke dekker.

Ved at magasinet selges på gata gir de arbeid til flere hundre av byens outsidere. De gir dem verdighet, håp, mestringsfølelse og arbeidstrening. Samtidig stiller de ingen krav til selgerne så dette er et tilbud for alle.

Da Sorgenfri slet økonomisk i høst ble deres posisjon i Trøndelag tydelig. 60 artister stilte frivillig opp og arrangerte en stor konsert til inntekt for magasinet.

Les mer om hvorfor Sorgenfri er kandidat til Årets trønder: Slipper til outsideren

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen smiler fint til kamera

Marit Bjørgen skal etter sesongen se om hun velger å satse videre.

Foto: Morten Andersen / NRK

Marit Bjørgen fortsatte å vinne i 2014. Under OL i Sotsji ble det tre gullmedaljer. Rognesekspressen er med det tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier. Dette er tredje gangen rognesekspressen er nominert til Årets trønder.

Men Marit Bjørgen er i ikke bare god i langrennssporet. Hun er også et godt medmenneske. Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen mista broren sin dagen før 15 kilometeren i OL tok hun ansvar og trøsta sine lagvenninner.

Marit er også opptatt av Rognes og kommunen hun kommer fra. Hvert år arrangerer hun Maritsprinten til stor glede for Midtre-Gauldals innbyggere, ikke minst barna. Hun synes det ikke bare det er stas å få medaljer selv, men også å gi medaljer til de barna som deltar.

Marit Bjørgen er opptatt av å spre gleden hun får ved å drive med idrett over til de yngre generasjoner.

Les mer om hvorfor Marit Bjørgen er kandidat: – Jeg tar ett år av gangen

Brannvesenet i Flatanger

Brannvesenet i Flatanger

Brannvesenet i Flatanger håper deres innsats viser hvor viktig det er med et lokalt brannvesen.

Foto: Ola Hegvold / Adresseavisen

Natt til 28. januar ble det frivillige brannvesenet i Flatanger satt på sitt livs prøve. En gnist fra en strømkabel antente det knusktørre lyngen på Sørneshalvøya og førte til den største brannen Norge har opplevd siden andre verdenskrig.

Gjennom raskt og resolutt innsats fikk de evakuert alle på halvøya og forhindret samtidig brannen fra å spre seg innover mot bebyggelsen på Uran.

Selv om hus og eiendommene til flere av brannfolkene sto i brann prioriterte de å redde andres hus og verdier. I ti minusgrader og orkan i kastene kjempet de mot flammene selv om vannet tidvis frøs i brannslangene mens de sto og slukket.

Brannvesenet i Flatanger har fått skryt for sin innsats i regjeringas evaluering av brannen i etterkant.

Les mer om hvorfor brannvesenet i Flatanger er kandidat: Heltene fra Flatanger

Ekteparet Moser

Edvard og May-Britt Moser

May-Britt og Edvard Moser håper å få flere verdensledende forskere til Trondheim

Foto: Håvard Haugseth Jensen / Adresseavisen

Trøndelag, Trondheim og NTNU havnet i alle nyhetskanaler verden over da ekteparet Moser fikk nobelprisen i medisin og fysiologi den 6. oktober. Ekteparets banebrytende forskning på hjernen har gitt verden ny kunnskap om hvordan verdens mest avanserte organ fungerer – hjernen.

Oppdagelsen av hjernens eget posisjoneringssystem kan i framtida være med å revolusjonere behandlingen av hjernesykdommer.

I løpet av sine 18 år i Trondheim har May-Britt og Evard Moser bygd opp Kavliinstituttet ved NTNU til å bli verdensledende på hjerneforskning. De har før nobelprisen også vunnet en rekke andre prestisjefylte forskningspriser.

Gjennom sine glede for forskning og sprudlende personligheter har de også greid å formidle komplisert stoff på en forståelig måte.

Les mer om hvorfor ekteparet Moser er kandidat: – Vi føler oss som trøndere

Hallvar Witzø

Hallvar Witzø

Hallvar Witzø håper etter hvert på en internasjonal filmkarriere

Foto: Morten Andersen / NRK

Filmregissøren fra Leksvik har i løpet av sine to kortfilmer opplevd større anerkjennelse enn de fleste i filmbransjen greier i løpet av en hel karriere. Hans første film, Tuba Atlantic, ble i 2012 nominert til Oscar i kategorien beste kortfilm. I år kom hans nye film Ja, vi elsker ut. Den ble også svært godt mottatt og ble nominert til gullpalmen i kortfilm-kategorien i Cannes.

Hans filmer er både morsomme og absurde. Witzø er også opptatt av å fortelle historier fra Trøndelag og henter ofte inspirasjon til sine historier fra trønderske miljø

Hallvar ønsker nå å lage sin første spillefilm og har ideer til flere filmer. Fellesnevneren er at de alle er tenkt spilt inn i Trøndelag. Nå jobber han hardt for å få produksjonsstøtte til disse.

Les mer om hvorfor Hallvar Witzø er kandidat: Lager historier fra Trøndelag