Nå kan du lære deg å lese raskere

Ved hjelp av et nytt dataprogram som lanseres i dag, kan du lese mer enn dobbelt så fort som før, og få med deg 20 prosent mer av innholdet.

Maren Lauritzen og Sander Tørset Valø

Maren Lauritzen og Sander Tørset Valø leser raskere etter å ha brukt den nye lesetreningsprogrammet.

Foto: Paul Wokseng Sollid / NRK

Per Johan Rauø har utviklet lesetreningsprogrammet Pageturner i samarbeid med Ascheoug, som lanserer oppfinnelsen i dag.

Mannen bak Pageturner er lærer på Austafjord oppvekstsenter i Vikna, og har jobbet med å utvikle dataprogrammet de siste fem årene. Elevene i 6. og 7. klasse har holdt på med lesetreningen i to uker.

- Artigere med lesing

- Jeg synes det er bra, jeg merker allerede at jeg leser raskere. Det gjør også lesingen også artigere, sier 12 år gamle Maren Lauritzen til nrk.no.

Hun synes det kan være litt kjedelig, men det er verdt jobbinga fordi hun merker effekten. Også klassekammerat Sander Tørset Valø er førnøyd.

- Jeg leser raskere etter bare to uker med dataprogrammet.

Han synes det var veldig spennende med dataprogrammet i starten, men har gått litt lei.

- Det er likevel verdt det, fordi jeg kan gjøre leksene fortere.

Per Johan Rauø tror mange flere enn elever i grunnskolen kan ha nytte av lesetreningsprogrammet.

- Jeg tror det vil være nyttig for studenter med stort lesepress, det vil være effektivt for bedrifter og ikke minst være til hjelp for folk som har lesevansker, sier Rauø til nrk.no.

15 minutter hver dag

Nå kan altså alle som vil lære seg å lese raskere ta i bruk programmet, og Rauø har store forventninger til lanseringen.

- Resultatene er oppsiktsvekkende. Etter tre uker med 15 minutters trening leser man 130 prosent raskere enn før. Jeg tror Pageturner har et stort potensiale.

Per Johan Rauø.

Per Johan Rauø har utviklet en ny måte å lese på som på kort tid mer enn dobler lesehastigheten.

Foto: Erlend Berge / Aschehoug

Resultatene er dokumentert av Sintef i to rapporter.

I første omgang blir lesetreningsprogrammet lansert i Norge, men oppfinnelsen kan enkelt gjøres om til andre språk.

Programmet innebærer at man skal sette seg ned foran datamaskinen, slappe av og følge det som beveger seg på skjermen.

- Etterhvert kommer det en del tekst som er markert. Man skal følge markøren og la øynene gli over skjermen. På denne måten trenes øyemuskelen og oppmerksomheten, sier Per Johan Rauø.

- Ikke skumlesing!

Han har siden han gikk på gymnaset vært interessert i hukommelse og læring. Interessen fulgte ham inn i forsvaret og videre på lærerskolen i Levanger.

- Her hadde vi et eksperiment hvor vi fikk se ett og ett ord på så kort tid at vi ikke hadde mulighet for å lese ordet. Men likevel oppfattet vi hvilket ord det var. Jeg tenkte det måtte være mulig å utnytte dette, sier Rauø.

Illustrasjonsbilde. Lesetreningsprogrammet Pageturner.

Lesetreningsprogrammet 'Pageturner' hjelper deg til å lese raskere.

Foto: Erlend Berge / Aschehoug

Tanken ble etterhvert til Pageturner. Ved hjelp av programmet lærer man seg å oppfatte ord uten å lese dem på tradisjonelt vis.

- Og det er ikke snakk om skumlesing her, for folk får med seg mer av innholdet i teksten ved hjelp av programmet. For når lesehastigheten øker, konsentrerer vi oss også mer, sier Rauø.