Nå kan du igjen jakte med blyhagl

Totalforbudet mot jakt med blyhagl oppheves, og du kan igjen jakte med denne typen ammunisjon. Jegerne jubler, men Naturvernforbundet er bekymret.

Totalforbudet mot jakt med blyhagl oppheves, og du kan igjen jakte med denne typen ammunisjon. Jegerne jubler, men Naturvernforbundet er bekymret.

Lirype er blant artene som igjen kan felles med blyhagl.

– Dette er et stort steg bakover i miljøkampen, kun fordi jegeren ønsker seg billigere ammunisjon, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken, til NRK.

Han er motstander av den nye forskriften fra Klima- og miljødepartementet. Fra torsdag 16. juli er det lov å jakte med blyhagl etter at regjeringspartiene i januar, sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sikret flertall for å fjerne forbudet som ble innført i 2005.

Ønsker å drepe effektivt

Gunnar Gundersen

Gunnar Gundersen i Høyre sier det er viktig at dyrene blir felt effektivt.

Foto: Stortinget

Flere jegere har kjempet for få loven endra lenge.

– Det er en lang jakttradisjon i Norge som vi ønsker å verne. Det er en avveining mellom det å drepe effektivt når man først skyter og den miljøbelastningen bruk av bly gir, sier Gunnar Gundersen, stortingsrepresentant for Høyre, til NRK.

Naturvernforbund-lederen tror derimot ikke noe på den argumentasjonen.

– Rapporter som tidligere lå på jeger- og fiskerforbundet sine egne hjemmesider viser det at det ikke stemmer at blyammunisjon er mer effektivt, dette er ikke et holdbart argument, sier Haltbrekken.

Miljødirektoratet vurderte forbudet sommeren 2014 og anbefalte at forbudet ble opprettholdt.

LES OGSÅ:

Vanskelig med kontroller

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener oppheving av forbudet mot blyhagl er et stor steg bakover i miljøkampen.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Espen Søilen, generalsekretær i Norges jeger- og fiskerforbund sier de tar vare på miljøet, og følger med.

– Det er klart at blir dette et problem må vi ta det på alvor, sier Søilen.

Miljødirektoratet peker på at det vil være vanskelig å føre skikkelig kontroll med hvordan blyhagl brukes. Det er ikke lov å skyte med blyhagl i våtmark og skytebaner.

Det argumentet får støtte av Haltbrekken.

– Det sier seg selv at det blir umulig å føre effektivt tilsyn med mange tusen jeger, så resultatet av dette er at vi får spredt mye mer bly i naturen som er til skade både for mennesker og dyr, sier han.

Da forbudet mot blyhagl ble innført i 2003/2004 var importen til Norge på opp mot 260 tonn bly, ifølge Miljødirektoratet. Disse nivåene forventes igjen når forbudet oppheves.

– Pris ikke avgjørende

Espen Søilen

Espen Søilen, generalsekretær i Norges jeger- og fiskerforbund, sier det er lite bly som vil havne i naturen.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Mengden bly som vil havne i naturen ved å tillate blyhagl som ammunisjon, er veldig liten ifølge Espen Søilen. Han mener bly har unike egenskaper.

– Det har en drepeevne som mange jegere mener er bedre. Pris har ikke vært avgjørende for oss, selv om det har vært med i beregningen, forklarer Søilen.

Haltbrekken peker på nyere forskning som viser at selv ørsmå konsentrasjoner av bly gir helse- og naturskade.

– At det å skyte med bly er så viktig for jegeren at det trumfer hensynet til naturen og dyrehelse, skjønner jeg ikke, sier Naturvernforbund-lederen.

Siste fra Trøndelag

Se Midtnytt 20.00 med Kristin Agerlie

Se Midtnytt 20.00 med Kristin Agerlie