Nå kan du ha psykologen i lomma

Etter bare noen dager på markedet suser gründer Hilde Amundsens motivasjonsapp inn på App Stores norske toppliste, og snart satser hun internasjonalt. Norsk Psykologforening er ikke udelt begeistret.

Mindfit

Mobil-appen Mindfit hevder å kunne hjelpe mennesker som føler seg stresset, trenger motivasjon eller er nedstemt og mangler energi.

Foto: Reidun Bjørhusdal / Mindfit

Appen Mindfit er ment å fungere som en mini-psykolog i lomma, og er utviklet av Hilde Amundsen og hennes søster, psykologspesialist Janne Ekeberg Amundsen.

– Mindfit simulerer noen av de spørsmål og teknikker en psykolog vil bruke i sitt første møte med de som søker hjelp. Den hjelper deg til å se ditt problemområde og bli bevisst negative tanker og følelser. Utgangspunktet er at du blir det du tenker, sier Hilde til NRK.no.

Nå har hun fått tilskudd fra Innovasjon Norge til videreutvikling av appen, og en engelsk utgave er klar om noen uker.

Hadde selv behov for hjelp

Hilde Amundsen

– Jeg lette etter et verktøy som kunne hjelpe meg med å flytte fokus, sette grenser og endre tankemønster, sier gründer Hilde Amundsen.

Foto: Reidun Bjørhusdal / Mindfit

Ideen til psykolog-appen fikk Hilde etter at hun selv hadde en tøff periode i livet. Da søkte hun hjelp i selvhjelpsbøker og på nettet, før psykologsøsteren anbefalte henne å oppsøke, ja, nettopp, psykolog.

– Hun sendte meg til en som bruker metoden EMDR (se faktaboks, journ.anm.). Det ga meg en innsikt i hvordan vanskelige ting lagrer seg i kroppen og hvordan ting er koblet sammen. For å komme meg ut av det negative mønsteret jeg var inne i måtte jeg ta tak i utfordringene og gjøre noe selv.

Da Hilde snakket med andre om teknikkene hun hadde lært, opplevde hun at folk ble veldig interesserte.

– Alle har noe, og mange sliter. De fleste går likevel ikke til psykolog, men tenker at småting må de fikse selv. Da tenkte jeg at jeg kunne lage noe som alle kan bruke. Hvis det funket på meg, må det kunne funke på andre også, sier hun entusiastisk.

LES: Kurs i selvhjelp kan forverre den mentale helsen

Inspirert av kognitiv terapi og EMDR

Hilde plukket litt fra alt som hadde hjulpet henne, og fikk hjelp fra søsteren Janne til utvikling og kvalitetssikring av appen. Mindfit er inspirert av anerkjente behandlingsmetoder som kognitiv terapi og EMDR.

– Det å bli kjent med seg selv og forstå sitt eget reaksjonsmønster er så viktig for å kunne gjøre noe med det. Med appen min kommer du raskt til saken, for å si det sånn.

En viktig del av programmet Mindfit er å registrere positive opplevelser og erfaringer for å trene opp mestringsfølelsen, slik at man takler de positive og negative tingene i livet bedre.

LES: – Det er lett å Google seg syk

Utviklet appen ved kjøkkenbordet

Hilde har fått både etablerer- og markedsføringsstøtte av Innovasjon Norge. I tillegg har hun tatt opp et privat banklån. Men nå kan det se ut til at investeringene vil kaste av seg, for bare dager etter lanseringen ligger Mindfit på 5. plass over de mest solgte iPhone-apper i landet.

– Det var utrolig overraskende. Nå skal vi utvikle appen videre og satse på en engelsk utgave, sier hun.

Mindfit er et rent Trondheimsprodukt, for både søstrene Amundsen og Klapp Media, som programmerer og designer, holder til i byen.

– Det er litt artig, for jeg har faktisk sittet ved kjøkkenbordet hjemme og utviklet dette, sier Hilde.

Janne Ekeberg Amundsen og Hilde Amundsen

Psykolog Janne Ekeberg Amundsen og gründer Hilde Amundsen har utviklet motivasjonsappen sammen.

Foto: Reidun Bjørhusdal / Mindfit

– Forventer dokumentasjon

Nestleder ved Norsk psykologforenings fagpolitiske avdeling, Aina Fraas-Johansen, har et par innvendinger til denne typen selvhjelp etter å ha sett på Mindfits hjemmeside.

– I likhet med mange andre selvhjelps- og mindfulnessapper har de en utfordring, nemlig å kunne dokumentere at produktet eller metoden fungerer. I dette tilfellet er en av utviklerne psykolog, og da hadde vi forventet å finne referanser på at metoden bygger på forskningsbasert kunnskap, sier hun.

Psykologspesialisten mener de tydelig har laget et produkt basert på egne erfaringer og koblet dette opp mot kognitive teknikker, uten at det kommer frem at kombinasjonen har effekt. Hun finner heller ikke at de har erfaringsbasert kunnskap knyttet til appen.

Aina Fraas-Johansen

Aina Fraas-Johansen i Norsk Psykologforening etterlyser dokumentasjon om appens effekter.

– Når en psykolog tilbyr slike tjenester bør det også informeres om hva man skal gjøre hvis man føler seg verre og hvor man henvende seg for å sikre nødvendig helsehjelp. En app kan trigge noe eller man kan feste for stor lit til den, håpe at man blir bedre, men oppleve at tilstanden gradvis forverres.

Johansen mener at når helsepersonell så tydelig signaliserer at appen kan være et alternativ til eller noe å prøve før man søker profesjonell hjelp, bør det også komme klart frem hva man skal gjøre hvis man trenger mer hjelp.

LES: Vil ha psykisk helse som eget skolefag

– Dette er et selvhjelpsverktøy som ikke er ment å erstatte behandling hos psykolog. Det har aldri vært meningen, sier Hilde Amundsen.