Nå kan du bo i en container

Et firma fra Rørvik vil selge et «plug and play»-hus. En ferdig bolig i en stålcontainer er nå for første gang sertifisert som et permanent hus i Norge.

En stålcontainer er nå for første gang sertifisert som et permanent hus i Norge.

– Velkommen inn, smiler Ole Petter Fjær i døra på enden av en lang stålcontainer.

Fjær er gründer og styreleder i Rørvik-firmaet Nordic Smart House. Firmaet har utviklet en ferdig bolig i en stålcontainer, med full innredning. Konseptet har nå fått alle godkjenninger, slik at det kan være en fullverdig bolig, som også kan finansieres via husbanklån.

Smart hus

Denne stålcontaineren er en fullverdig bolig.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Stor interesse

Vi er med på visning i miniboligen som akkurat nå står i sentrum av Rørvik, etter en turne rundt om i landet.

– Det har vært stor interesse fra mange forskjellige interessenter, forklarer Fjær om containeren på 28 kvadratmeter.

Boligen har den siste tida dratt mange nysgjerrige på visning.

– Dette er en «plug and play»-bolig, forklarer han og viser NRK rundt i stua, badet og soverommet. Det går forholdsvis fort å se seg rundt, men det er gjort plass til mange detaljer.

Ole Petter Fjær

Ole Petter Fjær er mannen bak den nye boligen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Også til privatpersoner

Også privatpersoner kan kjøpe containerhus, for eksempel til bruk som fritidsbolig.

– Prisen for én container er 500-600.000 kroner før moms for én container. Da er den komplett innredet med elekrisk anlegg, løsning for oppvarming og hvitevarer, forklarer Fjær.

Skal du ha en bolig av to containere, på 55 kvadratmeter, blir prisen totalt på 800-900.000 kroner før moms.

Nærøy først ute

Flere kommuner har vært ivrige på å sjekke ut containeren.

– Nærøy kommune kan være blant de første som tar det i bruk, sier Håvard Hernes som er drifts- og utviklingssjef i kommunen. De vil nå ha forslag til løsninger som kan settes opp på aktuelle tomter i Kolvereid.

Hernes er svært begeistret.

– Det er lyst og trivelig, velutstyrt og fint for alle de som ønsker en liten og enkel bolig, sier han. Dette er altså ikke en ny type brakke, for containeren er godkjent som en permanent bolig. Den kan bygges som en enebolig, men også stables sammen og settes opp i moduler som en boligblokk, med alt klart til bruk; innredning, vaskemaskin, rør, elektrisk anlegg, toalett, tv og dusj, forteller han.

Oppdrettsselskap

Perosnalsjef Frode Lauritzen i oppdrettsselskapet Sinkaberg Hansen AS er en av dem som har vært på visning, og liker ideen, som altså er utviklet for nordiske forhold i Ytre Namdal.

– Dette kan virkelig være noe for oss, sier Lauritsen. – Vi trenger en del boliger til ansatte som er ute på prosjekter. Personalsjefen har allerede tatt en kikk på containeren sammen med daglig leder i bedriften.

Fabrikken i Kina står klar til å lage 200 containere i måneden om det skulle trengs.