Hopp til innhold

Nå kan du bæsje for forskning

Forskerne ønsker å samle inn avføring for å finne ut mer om hva som foregår i tarmene våre. Dette gjøres gjennom HUNT 4 som starter i september 2017.

Blodtesting

Nå ønsker Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag å teste avføring til forskning av tarmsystemet.

Foto: LEIF ARNE HOLME / NRK

Nå ønsker forskere at personer skal donere avføring til forskning. Gjennom Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) ønsker forskere å finne ut mer om hva som finnes i tarmsystemet, og hvilken innvirkning den har på helsa.

– Når deltakerne i Hunt 4 kommer på stasjonen vil de få en forespørsel om de er interesserte i å levere inn en avføringsprøve. Dette inngår ikke i den ordinære basisundersøkelsen, så det er helt valgfritt, forteller deltaker- og mobiliseringskoordinator, Vigdis Hjulstad Belbo til NRK.

Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken.

For lite kunnskap

Det er mellom 500 og 1000 forskjellige arter av bakterier i en mennesketarm. I første omgang skal forskerne se på sammensetningen av alle mikroorganismer i tarmen.

– Alle voksne mennesker har sju-åtte meter med tarm i kroppen. Bevisstheten rundt tarmens betydning for god helse har økt de siste årene. Likevel har vi svært lite faktisk kunnskap å støtte oss til, side Arnulf Langhammer til Trønder-Avisa.

Helt frivillig

Vigdis Hjulstad Belbo

Deltakerkoordinator Vigdis Hjulstad Belbo håper deltakerne av Hunt 4 ønsker å levere inn avføringsprøve til undersøkelsen.

Foto: Piera Balto / NRK

Å delta i denne delen av undersøkelsen er helt frivillig, men Belbo tror det vil være mange som ønsker å sende inn avføringsprøver.

– Erfaringer fra Tromsøundersøkelsen er at folk ønsker å bidra, og de fikk veldig stor respons på sine forespørsler, sier Belbo til NRK.

HUNT-undersøkelsen vil foregå som den har gjort tidligere år, med noen endringer.

– Det som vil bli samlet inn når man er på stasjonen er blodprøve, urinprøve og spyttprøve, som delvis har vært med før. For de som ønsker å sende inn avføringsprøve får med seg utstyr hjem, som man deretter leverer på feltstasjonen eller sender i posten, forteller Belbo.