Nå kan bonden slippe å finne døde dyr i åkeren

Hvert år dør flere tusen rådyrkalver under slåtten i Norge. Nå kan bonde Ole Birger Ness ha funnet løsningen på problemet.

sparer liv med enkel innretning

Kjettinglenkene på stanga foran traktoren, stryker langs grasrota og skremmer opp rådyrkalven. Dermed kan bonden oppdage mange av dem før de havner i slåmaskinen. Ole Birger Ness fra Bjugn har tatt i bruk innretningen, som fungerer.

Foto: Mari Svenning / NRK

– Det var egentlig naboen som først fortalte meg om noe han hadde sett på nett, og som fungerte mot påkjørsler i åkeren. Vi bestemte oss for å få til noe lignende.

Bonden rusler på innmarka sammen med Marius Simavik fra Norges Jeger- og Fiskerforbund. De kikker etter rådyrkalver i gresset. Det som snart skal høstes og bli til mat for husdyra.

– Det er svært vanskelig å oppdage de små kalvene. De ligger stille og flatt mot marka. Instinktet forteller nok kalven at den skal ligge rolig, for å berge livet fra reven og andre rovdyr. Men det er jo en strategi på godt og vondt, sier Simavik.

Rådyrkalv

Den nye innretningen skal forhindre at at rådyr mister livet i åker og eng. Bildet er fra Nærøy, hvor en rådyrkalv er påkjørt av slåmaskin.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Blodig og ekkelt

Når kalven blir oppdaget, er det ofte for seint. Årlig blir flere tusen skadet, lemlestet eller drept av slåmaskinen. Bonde Ole Birger Ness synes det er et stort problem.

– Her ved gården har det dreid seg om bortimot tjue døde rådyrkalver i året. Hvordan det kan arte seg, varierer.

– Noen av dem blir ille tilredt, og det er mye blod. Andre blir skadet, og noen må jeg slå i hjel. Det er alltid ekkelt, medgir Ness.

Men nå kan bonden kanskje slippe dette i framtida.

Les: - En belastning for alle bønder

Svensk idé på YouTube

For en nabo av bonden Ness kom innom en dag og fortalte om en svensk innretning han hadde sett på YouTube. Det så ut til at den kunne spare mange rådyrkalver fra slåmaskinen. Dermed var bonden på Tøndel gård med på notene, og kunne etter kort tid selv se positiv effekt av oppfinnelsen.

Innretning mot påkjørsel i åkeren

En relativt enkel innretning viser seg å være effektiv. Marius Simavik fra Norges Jeger- og Fiskerforbund (t.v.) er glad for alle tiltak som virker. Bonde Ole Birger Ness t.h.

Foto: Mari Svenning / NRK

Noen avansert innretning er det ikke. På traktoren til Ness er det nå montert ei jernstang fremst på traktoren. Stanga går ut til høyre, og bak kommer slåmaskinen på samme side. Fra jernstanga henger seks kjettinglenker på rekke, og de kan redde rådyret fra den visse død.

– Kjettingen går helt nede ved grasrota, og stryker forhåpentlig over ryggen til rådyrkalven slik at den spretter opp og blir synlig for den som kjører traktoren, forteller Ness.

Han tror at bortimot 20 kalver er blitt spart etter at kjettingstanga ble montert på traktoren i fjor.

– Det kan kanskje være de samme kalvene flere ganger, men vi ser iallfall at konseptet fungerer, sier Ness.

Parfyme som forebyggende

Det fins også andre og mer forebyggende tiltak som kan redusere antall påkjørsler i åkeren, mener Simavik i NJF.

– Parfyme kan forhindre rådyr i å gå inn i åkeren, om det dusjes stedvis langs åkerkanten. Å legge ut en genser eller andre plagg med menneskelukt, er også en prøvd metode.

Simavik tror at alle som kjører på et rådyr opplever det som utrivelig og unødvendig, enten rådyret er lite eller stort.

– Å se at det kommer tiltak som hjelper, er flott for alle. Ikke minst for rådyrene.