NRK Meny
Normal

Nå er tyttebæra på sitt beste

Trodde du at bærhøsten var over? En kald vår og en usedvanlig fin og mild høst har sørget for at tyttebæra nå smaker bedre enn noensinne.

tyttebær

SPIS TYTTEBÆR NÅ: Noen få steder blomstret tyttebæra tidlig og har blitt vassen, men de fleste stedene er tyttebærene søte og gode nå.

Foto: Fra boken "Bærplukkingens gleder" av Øyvind Stranna Larsen

– Jeg kan ikke huske at tyttebæra noen gang har vært så søt, og den har en unik kvalitet også, sier Øyvind Stranna Larsen.

Han er en ivrig og erfaren bærplukker og forfatter av boka «Bærplukkingens gleder»

– I år har jeg til og med spist tyttebær med melk uten sukker på, det har jeg aldri gjort før, sier han.

Frost gjør dem søtere

Den smaken tyttebæra har i år er unik.

Øyvind Stranna Larsen

Grunnen til at tyttebæra fortsatt vekker så stor entusiasme hos bærplukkeren er at høstværet har vært eksepsjonelt fint, tørt og midlt over store deler av landet.

På den andre siden har temperaturene allerede krøpet under null flere steder, og noen har til og med sett de første snøfnuggene dale.

Men det gjør ikke noe for tyttebæra. Tvert imot faktisk.

Øyvind Stranna Larsen

Øyvind Stranna Larsen anbefaler folk å ta turen ut i skogen for å sikre seg supersøte tyttebær.

Foto: Øyvind Stranna Larsen

– Når tyttebæra fryser lite grann så blir den enda søtere, så litt frost er bare bra, sier Larsen.

Det samme skjer også for eksempel med poteter som fryser, uten at det vekker den samme begeistringa.

– Vi har faktisk også flere bærslag som har det på samme måten. Det er for eksempel mye rognebær i år og den blir også søtere med frost, sier Larsen.

Rausere med å dele tyttebærtips

Selv om de dyprøde bæra er populære som tilbehør til blant annet kjøttkaker og viltgryter, løper ikke folk mann av huse for å finne dem.

Ofte kan man til og med be folk om tips til hvor man finner dem. I motsetning til multeområder, som ofte voktes som familiens best bevarte hemmelighet.

Tyttebær liker mye lys og vokser best i områder der det har vært furuskog.

– Oppsøk gjerne hogstflater som er hugd for et par år siden, sier Larsen.

Mer enn syltetøy

I tillegg til å være supersunne antioksidantbomber, er tyttebæra også anvendelig til mye mer enn det typiske syltetøyet.

Larsen anbefaler den tradisjonelle trollkremen, men hvorfor ikke prøve tyttebærmousse med furu, konfekt med tyttebær eller klimasmarte potetpletter med tyttebær?

Har du forresten husket å høste tindved?