Nå er det på tide å sjekke føflekkene

Hvert år oppdages rundt 2000 nye tilfeller av føflekkreft. Har du en mistenkelig føflekk? Da bør du benytte muligheten til å få sjekket den 23. mai.

Else Berit Vist

Farmasøyt Else Berit Vist ber folk sjekke føflekkene sine.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Da arrangeres nemlig Hudsjekkdagen Euromelanoma 2017.

På hudsjekkdagen 23. mai kan du få sjekket føflekker på sykehuset uten henvisning fra lege. Booking startet tirsdag 2. mai.

Kan enkelt oppdages

Føflekkreft er den krefttypen som øker mest i Norge. Kreftforeningen har kalt den en unødvendig kreftform med høy dødelighet.

Kreftlege Ellen Bjørge på St. Olavs Hospital er enig i den påstanden.

– Føflekkreft er en av få kreftformer man kan se med det blotte øyet, derfor bør det gå an å forebygge denne sykdommen, sier hun til NRK.

Gode prognoser

Else Berit Vist

Farmasøyt Else Berit Vist undersøker en føflekk til en pasient.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Euromelanoma er en kampanje som går ut på å oppdage føflekkreft tidlig og spre kunnskap om hvordan man kan forebygge hudkreft. Hudpoliklinikken på St. Olavs Hospital setter av hele dagen 23. mai til å bidra med hudsjekk.

– Hvis man får stilt diagnose og startet behandling på et tidlig stadium, er det veldig gode prognoser med tanke på å bli frisk. Ofte kan man kurere kreften ved å skjære bort føflekken, sier Bjørge.

Menn dårligst på å sjekke seg

Hun forteller at føflekker hos voksne folk ikke bør endre seg etter at man har kommet i 30-årsalderen. Gjør de det, eller blir føflekkene mørkere eller skifter form, er det et tegn på at det er fare på ferde.

Hvert år dør rundt 300 personer i Norge som følge av føflekkreft.

Bjørge forteller at menn er dårligst på å sjekke seg, og at dødsfallstatistikken er dårligst for menn i 50- og 60-årsalderen.

– Vi oppfordrer sterkt menn i den alderen om å sjekke seg og ta kontakt hvis de ser endringer i føflekkene sine, sier hun.