NRK Meny
Normal

Nå er denne bjørnen felt

Bjørnen som de siste tre åra har vært observert flere steder i Nord-Trøndelag ble skutt i Vefsn i mai.

Bjørn i Vemundvik i Namsos.

Hannbjørnen «NT89» har holdt til i Nord-Trøndelag i flere år. Rovdata har holdt den under oppsikt ved innsamling av hår- og skitprøver.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Hannbjørnen «NT89» ble skutt i Vefsn i Nordland 4. mai i år.

Han ble første gang registrert i Lierne i Nord-Trøndelag 11. september 2011, etter funn av en skitprøve. Den siste prøven etter bjørnen i Lierne ble funnet 15. oktober samme året.

Vandret i Nord-Trøndelag

I 2012 ble det funnet ekskrementer etter bjørnen i Høylandet og i 2013 ble den registrert i flere prøver i Namsos. Der oppholdt den seg i flere dager i nærheten av et oppvekstsenter. Årsaken var at det lå et elgkadaver på et jorde i nærheten. Da det ble fjernet forsvant også bjørnen.

Bjørnen vandret videre og ble observert på Otterøy og andre steder langs kysten.

Ble avlivet i Nordland

Lenger ut på sommeren 2013 ble den registrert i Brønnøy i Nordland, og siste prøve fra bjørnen ble funnet i Brønnøy 9. september i fjor.

Det har blitt felt seks bjørner i Norge i vår. Samtlige er hannbjørner og de var alle kjent fra før for bestandsovervåkningen.

– Resultatene har vi kommet til etter tidligere års DNA-analyser av hår- og skitprøver innsamlet i felt i Norge, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Registreringer av bjørn

Bjørnen er registrert i Lierne, Høylandet, Namsos og Brønnøy før den ble felt i Vefsn 4. mai.

Foto: Rovdata

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25