NRK Meny
Normal

Rosenborg ishockey: – Våkn opp, Trondheim!

Rosenborgs daglige leder, Per Jørgensen, gir byens næringsliv og hockeymiljø ti dager på å vise at det er liv laga for landets eldste ishockeyklubb.

Rosenborg Hockey

Rosenborg Ishockey etterlyser engasjement fra byens næringsliv og hockeymiljø.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I et omfattende brev, som i dag ble lagt ut på hjemmesidene til Rosenborg Ishockeyklubb (Rikh), skriver Per Jørgensen hvordan han har opplevd de fem månedene han har vært innleid som daglig leder for klubben.

Må stå samlet

Per Jørgensen

Per Jørgensen mener det er kroken på døra hvis ikke byen og næringslivet nå støtter samlet opp om Rosenborg Ishockeyklubb.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Han uttrykker stor frustrasjon over det han mener er et lite samlende ishockeymiljø.

– Alle jobber jo mot hverandre og det virker som at ingen har forstått at det kun er ett topplag i byen. Ingen tenker på konsekvensene av hva som skjer hvis det eneste topplaget legges ned, skriver han.

Jørgensen sikter både til krefter innen byens ishockeymiljø og et næringsliv som ikke tør å bidra til at klubben skal ta steget opp i en tilværelse hvor betaling av bussturen til neste bortekamp ikke tar alt fokus.

I dag er lønna til både ansatte og spillere satt på vent, og klubben har om lag 1,4 millioner kroner i underskudd.

– For å bevare byens eneste topplag må alle krefter bidra, og i samme retning. Vi må tørre å si det som det er, hvis ikke vil topplaget måtte legges ned, sier Jørgensen til NRK.

Avhengig av «Vip-svingen»

Siden i fjor høst har klubben vært i kontakt med Trondheim kommune angående bygging av 150 Vip-plasser i Leangen ishall.

Plassene er ment for sponsorer og næringsliv, og Jørgensen trekker paralleller til Stavangers nye stadion som kan friste med både matservering, vip-losjer og storskjermer.

Der går klubben med overskudd noe som i stor grad skyldes den nye hallen, mener han.

– For å henge med er vi nødt til å kunne tilby noe annet enn vanlige standard sponsorreklamer. Vi må kunne gi næringslivet noe nytt og bedre, sier Jørgensen.

I tillegg til dette vil klubben også utvikle kioskdriften i ishallen.

– Summen av dette vil være at opplevelsen for næringslivet blir betraktelig bedre, samtidig som konseptet vil være lettere for oss å selge inn.

Stolene i Vip-svingen vil koste 12 500 for en sesong, og med 150 seter vil klubben få inn rundt 1,8 millioner kroner. Tanken er å drifte klubben på salg av sesongkort, billetter og Vip-svingen, sammen med øvrige sponsoravtaler.

– Vi er i god dialog

Morten Wolden

Kommunaldirektør Morten Wolden sier det er synd om byen mister sitt eneste topplag i ishockey.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Trondheim kommune er positiv til det nye byggeprosjektet, og vil etter det NRK kjenner til gi klubben kommunal bankgaranti dersom en bank er villig til å gi lån.

– Vi har en god dialog med klubben, og som eier av hallen ønsker vi å være med på å utvikle den. Derfor er vi positive til å oppgradere ishallen, men vi kan ikke bidra økonomisk til dette alene. Klubben må ha med seg en finansiell partner, sier kommunaldirektør Morten Wolden, som legger til at kommunen uansett må gjøre en vurdering.

Han håper derfor Rosenborg finner en samarbeidspartner som kan løfte klubben videre fremover.

– Det er viktig at Trondheim har et topplag i ishockey. Det er viktig både for byen, rekrutteringa og i forhold til satsinga som gjøres blant annet ved Strinda videregående skole som har ei spissa toppidrettslinje.

– Bør finne en verdiplattform

Kommunaldirektøren en imponert over innsatsen som legges ned på alle nivå i klubben.

– Det at ishallen fylles med 17–1800 tilskuere på hver hjemmekamp viser at laget har folket med seg, mener Wolden.

Samtidig har klubben et omdømmeproblem. Underskudd og dårlig økonomi har fulgt klubben i mange år, noe som gjør næringslivet skeptiske til å bidra.

– Rosenborg Ishockey har vært gjennom en omstilling som fortsatt pågår. På sikt vil klubben være tjent med å arbeide fram en verdiplattform. Da kan de etter hvert løfte blikket ut over hver enkelt kamp og i stedet ta posisjonen som landsdelens tunge aktør innen ishockey, avslutter kommunaldirektøren.

– Kommunal garanti hjelper

Lånesøknaden om bygging av en ny Vip-tribune ligger på bordet til Sparebank 1 Midt-Norge i Trondheim.

Konserndirektør på bedriftsmarked, Vegard Helland, sier lånesøknaden på byggeprosjektet behandles på ordinær måte ved vanlig kredittvurdering.

Han er ikke kjent med hvor langt prosessen er kommet.

Dersom Trondheim kommune er villig til å gi en kommunal garanti, er det stor sannsynlighet for at klubben får innvilget lånet de trenger.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er sjeldent at banker ikke gir lån der en kommune stiller garanti, sier Helland til NRK.