NRK Meny
Normal

Denne skal gi bedre info om været

En ny værradar på Sør-Helgeland skal gi bedre informasjon om været i deler av Trøndelag.

Værradar på Sør-Helgeland

Denne værradaren på Sømna skal gi bedre informasjon om været sør i Nordland og i Nord-Trøndelag.

Espen Aspestrand

Prosjektleder Espen Aspestrand sier at den nye radaren gir svært god dekning av området den skal betjene.

Foto: NRK
Værradar

Slik vises et bilde fra en værradar på nett. Dette viser Sør-Norge.

Foto: Skjermdump Yr.no

– Vi har en radar i Rissa og en på Røst som ikke dekker så godt akkurat her. Men nå har vi fått kjempedekning, forteller Espen Aspestrand, prosjektleder ved Meteorologisk institutt.

Den nye radaren står på Sømna , og skal sørge for at de sørlige delene av Nordland og Nord-Trøndelag får samme radardekning som resten av norskekysten.

Registrerer nedbør

Radaren sender elektromagnetiske bølger ut i luften.

– Etter hvert så treffer de kanskje noen små regndråper, så kommer det litt stråling tilbake som vi fanger opp. Alt går inn maskinen her og så har vi registrert at det er regn i den retningen og på den avstanden, sier Aspestrand.

Tilgjengelig på nett

Det finnes nå ti slike værradarer langs kysten av Norge, og snart får alle tilgang til informasjon fra installasjonen på Sør-Helgeland.

– Etter hvert skal vi få bilder fra denne maskinen og ut på Yr.no. Da kan brukerne selv gå inn å se hvordan været er og blir.

Værradaren blir et viktig verktøy for mange, mener prosjektlederen.

– Det er bønder som vi vite om de skal slå jordene sine i dag eller om de kanskje bør vente til dagen etterpå. Det er han som lurer på om han skal ta sykkelen til jobb, eller om han skal vente i 15 minutter for da har kanskje bygen passert, sier Espen Aspestrand.