NRK Meny
Normal

Nå åpner Rian-galleriet

Lørdag får en av Trøndelags største kunstnere, Johannes Rian, sitt eget galleri i Namsos.

Riangalleriet

Asbjørn Hagerup og Trix Scherjon gleder seg til å åpne Riangalleriet i Namsos lørdag.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Johannes Rian

Johannes Rian var en av de fremste nonfigurative kunstnerne i Norge.

Foto: Riangalleriet

Johannes Rian ble født i Overhalla i 1891, og døde 90 år senere. Han var en av de fremste nonfigurative kunstnerne, og var på mange måter en fargemester. Etter mange års kamp er det nå endelig klart for åpningen av Riangalleriet i tilknytning til Nord-Trøndelag Kunstmuseum i Namsos.

– Ulike utstillinger

– Det fine med å ha et galleri er at man kan lage ulike utstillinger med ulike vinklinger av kunstnerens verker. Da er det anledning til forskning, formidling, fordypning, og selvfølgelig forvaltning. Derfor er det fint at Riangalleriet og kunstmuseet nå har inngått en formell avtale, sier Trix Scherjon som er prosjektleder for Riangalleriet.

Rian var bonde i Overhalla fram til han var 37 år gammel. Da brøt han tvert av, og reiste til Oslo for å studere kunst. I de første årene var han mest kjent som en figurativ tegner, men det var de nonfigurative maleriene han ble mest berømt for.

– Historien om Rian er veldig inspirerende med at han brøt opp og flyttet til Oslo for å bli kunstner. Den viljen han viste ved å ta opp det han virkelig følte for, er imponerende. Men han var jo aldri trendy i samtiden.

– Da han var på høyden med de nonfigurative maleriene sine, skulle det være sosial og samfunnskritisk kunst i Norge. Han var rett og slett aldri i tiden, men han står seg jo veldig godt i ettertid, forteller Asbjørn Hagerup som har arbeidet for å få til et galleri i mange år.

Omstridt lokalt

Hagerup sier også at Rian slet med å bli akseptert lokalt i Nord-Trøndelag mens han levde.

– Han ble ikke spesielt godt mottatt i de periodene han burde ha fått god støtte. Rian hadde en utstilling i Namsos på 1950-tallet, og det ble bare solgt ett eneste bilde. Vi har også en skrekkelig historie om da fylkestinget i Nord-Trøndelag vedtok å oppheve kjøpet av et av maleriene hans, sier Hagerup.

Selskapet Riangalleriet i Namsos ble stiftet i 2007, men det skulle altså gå sju år før et permanent galleri ble en realitet.

– Vi skal nå vise fram sammenhengen i Rians kunst. Både de figurative bildene, og de nonfigurative. Det spesielle med Rian er jo hans litt rare farger. I min studietid var det flere som mente Rian-fargene nærmest var et skjellsord. Slik er det heldigvis ikke lenger, sier Asbjørn Hagerup.

Det er overhalling og Venstres førstekvinne, Trine Skei Grande, som skal åpne Riangalleriet i Namsos lørdag.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal