Mystiske hulemalerier på Leka

For over 100 år siden var det en arkeologisk sensasjon da de flere tusen år gamle maleriene inne i Solsemhula på Leka ble oppdaget. I fjor fikk nær 600 turister se de unike bildene.

Solsemhula

Amalie Sønnesyn er guide i Solsemhula på Leka.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Det kommer folk fra både Tyskland, Sverige, Nederland, USA og ikke minst mange nordmenn som vil se maleriene som steinalderfolket på Leka malte for kanskje 4000 år siden.

Sandaler og strandkjole

– Mange kommer fra land uten fjell og vill natur, og vil ta seg opp til hula i sandaler og strandkjole. Da kan det bli kaldt og enkelte har også falt på veien, forteller guide Amalie Sønnesyn.

Hun inspiserer hula sammen med NRK før en ny turistsesong starter i juni. For det er bare i sommerhalvåret du kan komme deg inn i hula for å se maleriene.

– Det er rart å tenke på at noen stod her og laget disse maleriene for flere tusen år siden. Hvem var de, hva tenkte de, og hvorfor laget de maleriene? Det er spørsmål vi aldri vil få sikre svar på, men det er veldig fascinerende å tenke på, sier Sønnesyn.

Solsemhula

De flotte maleriene ble laget for rundt 4000 år siden.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Oppdaget i 1912

Maleriene ble oppdaget i 1912, og var de første i sitt slag i Nord-Europa. Siden er det funnet flere huler med malerier oppover til Lofoten.

– Det er også funnet noe de tror kan ha vært musikkinstrumenter til bruk under ritualer inne i hula. Blant annet en trommestikke, og et rør med et tau som ble brukt til å lage en mystisk lyd, forteller guiden i Solsemhula på Leka.

Solsemhula

Nærmere 600 turister fikk se Solsemhula i fjor sommer.

Foto: Kjartan Trana/NRK