NRK Meny
Normal

Mye storlaks på vei opp elvene

Innsiget av stor og mellomstor laks er veldig godt i Namsenfjorden. Ikke fullt så bra i Trondheimsfjorden, men forskerne tror likevel på en god fiskesesong.

Laksefisker

Mye stor og mellomstor laks er på vei inn Namsenfjorden. Det kan gi et godt fiske når det starter denne uka.

Foto: Frank Almås/NRK

Natt til 1. juni braker det løs med laksefiske i flere trønderske elver, og som alltid hersker det stor spenning før fisket tar til. Kilenotfiskere har lenge overvåket innsiget av laks, og rapportene er gode.

– Veldig bra

– Ja, i Namsenfjorden ser det veldig bra ut. Kilenotfiskeren som overvåker innsiget for oss, forteller at han har fått ti laks på over 20 kilo allerede. Alle sammen er selvfølgelig sluppet ut igjen, forteller forsker Tor Fredrik Næsje ved Norsk institutt for naturforskning til NRK.

Forskerne ser at laksen går tidligere inn Namsenfjorden enn Trondheimsfjorden. Og det er som regel de største som kommer først.

Gode forhold

– Det ser også ut til at fisken er i godt hold, og det tyder på gode forhold i havet. Dermed kan det se ut som vi får en god sesong i Namsenfjorden, sier Næsje.

Innsiget i den bredere Trondheimsfjorden har så langt ikke vært like godt som i Namsenfjorden.

– Men det behøver ikke bety så mye. Vi vet at laksen her går opp litt senere, og ut fra tallene i fjor kan vi få et okay år og bra med stor og mellomstor laks i elvene. Og i dag fikk jeg rapport fra Agdenes om gode fangster, så dette ser lovende ut, sier Tor Fredrik Næsje.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal