Mye elg? Denne rekka ville ingen ende ta

At én elg, eller to–tre passerer over veien når man er ute og kjører, er ikke så unormalt. Men foran denne bilen ville rekka av elger ingen ende ta.

Bilisten skulle bare kjøre en kort tur. Men det var bare å ta seg god tid, for her skulle en ikke helt liten flokk med elger over veien først!

Det startet med bare noen få, men rekka av elger som skulle over veien ble etter hvert veldig lang.

– Jeg var litt sen til å ta opp telefonen så det hadde allerede rukket å passere en 7–8 elger før jeg startet å filme, sier Laila Tørstad.

Tørstad bor på Stadsbygd i Indre Fosen kommune i Trøndelag, og mye elg er tydeligvis ikke et sjeldent syn for dem som bor i dette nabolaget.

– Det er store skokker med elg som henger rundt husene i området rundt oss. Noen flokker er på rundt 30 dyr, andre på færre. Men denne morgenen var det veldig mange som skulle over veien akkurat da jeg var ute og kjørte, forteller Tørstad.

Hun var på vei mellom skole og hjem med unger, da til sammen 14 elger passerte foran bilen mens hun filmet. Det var over 20 dyr i hele rekka.

– De hadde stått og beitet på noen rundballer, og var på vei opp i skogen igjen, sier hun.

Liker ikke å slippe ut ungene

Elgflokkene holder til rundt Askjemsveien på Stadsbygd. Denne veien er skolevei for barna i området. En del foreldre syns ikke det er så artig å slippe ut ungene i grålysninga, når man vet det er så mye elg rundt husene og på veien.

– Elgen er jo mest aktiv med å vandre når det holder på å bli lyst, og i skumringa og dette er akkurat tida hvor ungen går til og fra skolen. Vi har hørt om elever som ikke får lov til å gå ute alene, fordi foreldre er redde for at ungene skal møte på elg, sier Tørstad.

Ronald Haarberg, ettersøksleder viltnemnda i Rissa

Ronald Haarberg er ettersøksleder i Rissa viltnemnd. Han mener store mengder snø er en av grunnene til at elgen finner det greiest å være i nærheten av folk. Det blir lettere for elgen å finne mat i rundballer som inneholder mye grovfor tiltenkt husdyr, enn å gå i dyp snø i skogen.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK

Kryr av vilt på veiene

Store snømengder har ført til mye vilt på veiene flere steder i hele landet i vinter. I januar ble 2165 viltpåkjørsler registrert totalt i Norge, det er 680 flere enn på samme tid i fjor.

I Trøndelag har det i vinter vært i snitt 12 påkjørsler daglig til sammen på vei og jernbane.

– Det har vært helt ekstremt. Vi har hatt like mange påkjørsler av elg på tre måneder i vinter, som for hele fjoråret til sammen, sier ettersøksansvarlig hos viltnemnda i Rissa, Ronald Haarberg.

Han har hatt en travel vinter med ettersøk av påkjørte elger som viltnemnda har vært nødt til å lete opp.

– Bare i vår region Rissa er det påkjørt 30 elg, 10 av disse har vi vært nødt til å avlive, forteller Haarberg.

Følger sporene til hverandre

Haarberg forklarer de store flokkene med elg rundt husene i Askjemsveien med at elgen trekker sammen når det er lite mat og mye snø.

– De har nok funnet ut at det går an å finne mat i rundballer som er i området. I tillegg kan de trekke opp i skogen like ved. Når snøen er dyp velger elgen å gå i sporene til hverandre fordi det er lettest for dem. Vanligvis er elgen einstøinger, særlig om sommeren og høsten, men nå har det vært lettest for dem å trekke sammen, sier Haarberg.

Tørstad har ikke latt seg skremme av alle elgopplevelsene.

– Vi har forsøkt å jage dem med traktor, men de er ikke så veldig lettskremte eller interesserte i oss, så vi må bare forholde oss til dem, sier Tørstad.

Påkjørt elg i Rissa, avlivet av viltnemnd

Slik endte det for en elg ikke langt unna flokken i Askjemsveien. Denne elgen var påkjørt av en bil og hadde knekt fot da viltnemnda lette den opp og avlivet den.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden