Hopp til innhold

Musikkfest i Mostar

Trønderske musikere gjør seg klar for stor musikkfest i Mostar fredag kveld.

Inge Danielsen (t.v) og Jarle Førde

Inge Danielsen (t.v) og Jarle Førde gleder seg til konserten i kveld. Her øves det i kjelleren på Pavarotti-senteret i Mostar.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Hør radioreportasjene fra Bosnia:

Brazz Brothers i Mostar
Byen som fikk et korps
Musikk forener gamle fiender

Konsert i historiske omgivelser

Brazz Brothers og en rekke andre profesjonelle trønderske musikere er denne uka i Bosnia for å lære ungdommer av mange nasjonaliteter å spille i korps.

Etter flere dagers øving er det i kveld klart for den store konserten. Den skal holdes ved den gjenoppbygde bybrua Stari Most, Mostars viktigste historiske minnesmerke.

Les mer om Stari Most her .

Jovan Pavlovic

Jovan Pavlovic øver i Pavarotti-senteret før konserten fredag kveld.

Foto: Morten Karlsen / NRK

I kjelleren på Pavarotti-senteret treffer vi Jovan Pavlovic i Bengalo som sammen med Grenaderkorpset og flere andre musikere. Nå er der bare finpussen igjen.

- Bengalo skal ha et kort sett med balkanmusikk under konserten. Det skal bli spennende å se hvor mange folk som kommer og hvordan vi blir tatt i mot.

- Hva betyr det for folk i området at det komme profesjonelle musikere nedover og at man bruker musikk for å forene ulike folkegrupper?

- Det er ingen tvil om at musikk forener folk. I løpet av de siste tre årene har både ungdom og foreldrene deres skjønt at samarbeid bryter ned gamle grenser. Vi får høre både fra foreldrene og lærerne deres at de setter stor pris på dette.

Orkesteret i kveld består av 50 musikere fra Grenaderkorpset i Trondheim, rundt 20 ungdommer fra Mostar (flest kroater, men også noen bosniere), rundt 15 fra Stolac (de aller fleste bosniere), seks serbere fra Trebinje og åtte rom-ungdommer fra Serbia.

Jarle Førde i Brazz Brother føler at også de får veldig mye tilbake.

- Vi lærer mye om området her og folkene som bor her. Vi får kunnskaper om språk, musikk og kultur. Det er veldig interessant å være her, sier Førde.

Les også: Byen som fikk et korps

Les også: Bro av musikk

Profesjonelle musikere

Initiativet til Tutti 2008 kom fra Grenaderkorpset i Trondheim. Styremedlem Inge Danielsen har bidratt i arbeidet med å gjenreise noen av de mest krigsherjede områdene på Balkan. Han har samtidig sett behovet for aktiviteter som kan samle et splittet folk, og tok derfor initiativet til Tutti 2008 som kulminerer i kveld med stor konsert.

Det betyr mye å ha med seg profesjonelle musikere, mener han.

- Det tror jeg er noe av årsaken til suksessen. Vi har flinke folk i alle ledd. Mange har erfaring fra slikt arbeid fra før, Jovan kjenner både språket og kulturen, og musikalsk er det veldig inspirerende å ha med folk på toppnivå. Og det er viktig å få alle de involverte til å forstå hvor viktig det er med kvalitet i arbeidet, sier Danielsen.