Museumsdirektør refses for Frp-kritikk

Kulturministeren grep inn etter at direktøren for Trondheim Kunstmuseum kalte Fremskrittspartiet «et nasjonalistisk parti som kan regnes som gift for våre sjeler og som bryter ned vår respekt for andre».

Pontus Kyander

Avtroppende museumsdirektør Pontus Kyander kaller Frp for et farlig nasjonalistparti, noe som har fått både kulturministeren og administrerende direktør Suzette Paasche ved Museene i Sør-Trøndelag til å reagere.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Det var i museets halvårsprogram at den avtroppende direktøren i Trondheim Kunstmuseum gikk til angrep på regjeringspartiet.

Uttalelsene fra Pontus Kyander førte til at kulturminister Thorhild Widvey engasjerte seg i saken og tok kontakt med styrelederen for Museene i Sør-Trøndelag (MIST).

Nasjonalistpartier — som Frp — er farlige; de bagatelliserer begreper som menneskelig fellesfølelse, menneskerettigheter, likhet.

Pontus Kyander i Trondheim kunstmuseums program

Styreleder Rasmus Brodtkorb forteller at kulturminister Widvey tok kontakt med ham angående omtalen av Fremskrittspartiet.

– Kulturministeren spurte om jeg var kjent med teksten i vårprogrammet. Det var jeg ikke på daværende tidspunkt. Jeg ringte deretter daglig leder i MIST, Suzette Paasche, sier Brodtkorb til NRK onsdag ettermiddag.

Kulturdepartementet bekrefter at statsråden tok kontakt med styrelederen.

– Widvey snakket med styreleder i MIST for å bringe på det rene fakta i saken, sier kommunikasjonssjef i kulturdepartementet Hanne Gjørtz til NRK. Mer enn det ville ikke kulturdepartementet si om saken onsdag

Elin Marie Andreassen

Elin Marie Andreassen i Frp tar avstand fra Kyanders uttalelser.

Foto: Morten Ellefsen/Sør-Trøndelag FrP

Det vil kommunalråd for Fremskrittspartiet i Trondheim, Elin Marie Andreassen.

– Jeg er tilhenger av at det skal gå an å uttrykke seg både spissformulert og utenfor boksen gjennom kunsten, men dette bidraget fra Pontus Kyander er bare en fordumming av samfunnsdebatten, sier Andreassen.

«Et helvetes leven»

Innlegget handler om at nasjonalismen er på fremmarsj i Europa og at norsk nasjonalisme ikke er mindre ekskluderende enn annen nasjonalisme. Han trekker frem Frp som ett eksempel på et parti som er farlig for samfunnet.

Departementet har også tatt kontakt med administrerende direktør Suzette Paasche.

– Vi har hatt en dialog om uttalelsen om Frp. De ville høre om det var vår holdning eller Pontus Kyanders holdning. Det er ikke vår generelle holdning, men museene skal ha en stor grad av ytringsfrihet, sier Paasche.

Hun synes uttalelsene fra Kyander er uheldige, noe hun ikke legger skjul på i en tekstmelding til Kyander som er gjengitt i flere aviser torsdag.

Nå har du klart å få satt i gang et helvetes leven. Statsminister og kulturminister har ringt styreleder. Og jeg har fått tlf. fra kulturdept. Det vises til at du har kalt FRP for nasjonalistisk parti. Trodde vi var enige om at du skulle unngå dette frem til du slutter.

Suzette Paasche i SMS til Pontus Kyander
Suzette Paasche

Administrerende direktør i MIST, Suzette Paasche, synes uttalelsen fra Kyander er uheldig.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

«Hei, vet ikke hva du har gang i, men nå har du klart å få satt i gang et helvetes leven. Statsminister og kulturminister har ringt styreleder. Og jeg har fått tlf. fra kulturdept. Det vises til at du har kalt Frp for nasjonalistisk parti. Og det kommer på trykk i morgen. Trodde vi var enige om at du skulle unngå dette fram til du slutter. Du får det på CV og det bidrar ikke akkurat til å styrke museet. Unødig!»

Til Adresseavisen sier Paasche at hun misforsto, og at det ikke stemmer at statsminister Erna Solberg eller statsministerens kontor (SMK) var involvert.

Overfor NRK onsdag forsvarer hun likevel kritikken av Kyander.

– Vi fraråder å omtale personer og organisasjoner. Man kan ha en ytring om rasisme, nasjonalisme og andre tabubelagte tema, det er jo vårt mandat, men når man gjør koblinger til et demokratisk valgt parti i vårt land mener jeg det kan være uheldig, sier Paasche.

Selv mener Kyander at hans personlige mening i halvårsprogrammet er høyst på sin plass i jubileumsåret.

– Det er selvklart! Grunnloven handler jo om vår rett til å ytre oss. Jeg nevnte Frp som ett eksempel på et nasjonalistisk parti i Europa. Det er vel ingen som kan bestride at det er et nasjonalistisk parti, sier Kyander til NRK.

Den uttalelsen provoserer Elin Marie Andreassen.

– Fremskrittspartiet er først og fremst et liberalistisk parti, som setter enkeltmennesket i fokus, og som tar avstand fra enhver form for forskjellsbehandling basert på etnisitet, religion, legning eller annet, sier Andreassen.

Omstridt leder

Kyander har vært en omstridt direktør og har kranglet høylytt med Håkon Bleken i media flere ganger. Det skapte og debatt da han nektet å heise det norske flagget fordi det kan symbolisere nasjonalisme.

Nå har han bare en uke igjen i jobben i Trondheim og opplever departementets innblanding i saken og en sms-utveksling med Paasche som ubehagelig.

– Jeg fikk en kraftig reprimande på sms fra Suzette Paasche, sier Kyander.

Det tilbakeviser Paasche på det sterkeste.

– Det stemmer ikke. Jeg har stilt ham et spørsmål om hvorfor han skrev dette. Det var ingen reprimande, sier Paasche.

Trenger ikke dette nå

Hun er også oppgitt over at det igjen skal storme rundt Trondheim Kunstmuseum og direktør Kyander.

– Jeg skal ansette en ny direktør i disse dager. Det siste jeg ønsker meg da er nok et negativt oppslag, sier Paasche.

Hun vil nå se på om ledergruppa skal ta opp innholdet i brosjyren og eventuelt endre teksten.

– Jeg synes teksten står seg godt også uten referansen til Frp, sier Paasche.

Rigmor Aaserud

Rigmor Aasrud tar opp saken i spørretimen.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Kyander ser ingen problemer med å ytre personlige meninger i museumsprogrammet.

– Hvis ikke må vi spørre oss; finnes det sånne begrensninger, og når kom de? Hvor står det at vi ikke kan uttrykke oss om samfunnsting som kan oppfattes som ubekvemme for noen, sier Kyander.

Tas opp i spørretimen

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson på Stortinget, Rigmor Aasrud, varsler at hun vil ta saken opp i Stortingets spørretime førstkommende onsdag.

Hun sier til Klassekampen at hun reagerer kraftig på at kulturministeren personlig blander seg inn omtalen til et kunstnerisk program ved et statlig finansiert museum.

– Det er svært oppsiktsvekkende at man legger seg opp i den kunstneriske friheten på denne måten, sier Aasrud til avisa.

Siste fra Trøndelag