Hopp til innhold

Munkvoll må kutte

Munkvoll rehabiliteringssenter i Trondheim må nesten halvere budsjettet, og kutte antall sengeplasser.

Innsparingene er en følge av de økonomiske problemene ved St. Olavs Hospital. Senteret må spare 4,4 millioner kroner i løpet av 2006.

Vanskeligere å få plass

Tolv årsverk må bort sammen med seks sengeplasser.

- Vi skal drive 18 senger videre. Med de 18 sengene skal vi forsøksvis gi et så godt tilbud som mulig. Det sier seg selv at terskelen for å få ophold på Munkvoll vil bli høyere med dette her, sier klinikksjef ved Munkvoll Rehabiliteringssenter, Gisle Meyer.  

Viktig kompetanse

Trondhjemmeren Pål Lønvik er på opptrening ved senteret. Han fikk lammelser etter en matforgiftning i vinter. For han er den brede kompetansen ved senteret viktig i den daglige treningen for å bli frisk.  

- Det har betydd veldig mye for meg. Først og fremst at jeg kommer meg på føttene igjen etter et langt sykeleie og ikke minst at jeg får hjelp og riktig hjelp til å bli bra igjen.

Kunne havnet på pleiehjem

Lønvik kan regne med å være i full jobb om ikke lenge. Han er klar over at alternativet til Munkvoll kunne vært et lengre opphold på et pleiehjem.  

- Det synes jeg er skremmende. Hvis jeg hadde havnet på et alternativt sted, så tror jeg ikke at jeg ville fått den hjelpa.

Klinikksjefen synes det er beklagelig at terskelen for å få plass nå blir høyere.

- Vi liker det ikke. Det må være lov å si at rehabilitering som er hevet opp som et nasjonalt satsningsområde hadde fortjent en bedre skjebne, sier Meyer.

Innsparingene rammer mange

Flere klinikker ved St. Olavs Hospital er fra før rammet av innsparinger. I alt kan 2000 pasienter få merke sparetiltakene gjennom færre sengeplasser og lange ventelister.

- Det er de klinikkene som tar pasientene inn til operasjoner som rammes hardest, sier samhandlingssjef ved St. Olavs Hospital, Rolf Windspoll.